znak.jpg (32195 bytes)

  ROČNÍK č. 12 
2003/2004
říjen-listopad 2003

ARCHIV
školní rok 2002/2003školní rok 2001/2002školní rok 2000/2001
školní rok 1999/2000
školní rok 1998/1999
školní rok 1997/1998
školní rok 1996/1997
školní rok 1995/1996

Home Page 2. lékařské fakulty UKÚstav biofyziky UK 2. LF
   Datum posl. aktualizace

   08.08.2005
 
 © Marcela Cipryanova

  

 

 

titul.jpg (30741 bytes)

 Akademický bulletin Univerzity Karlovy v Praze 2. lékařské fakulty  

Ročník č. 12 - ŘÍJEN - LISTOPAD 2003                      I SSN 1214-2417

Úvodník

50. výročí založení 2. lékařské fakulty

prof. MUDr. J. Bartůňková, CSc. 

proděkanka pro rozvoj UK 2. LF


Vážení a milí, 

měsíc listopad 2003 je pro 2. lékařskou fakultu významným. Připomínáme si 50. výročí založení Fakulty dětského lékařství, jíž je 2. lékařská fakulta pokračovatelem. K tomuto výročí připravuje fakulta řadu akcí, které mají ukázat činnost fakulty v minulosti, současnosti i budoucnosti. Historická fakta a vzpomínky na uplynulé období jsou obsahem objemné publikace, do které řada z nás přispěla a kterou s nasazením, nadšením a pílí sobě vlastní rediguje děkan fakulty prof. Koutecký. Byl natočen v české i anglické verzi prezentační videodokument, jehož premiéru uvidíme na zahájení slavnostní vědecké konference dne 7.11. Tato konference, jejímž garantem je prof. Herget, proděkan pro vědu, je další z akcí věnovanou výročí fakulty a bude při ní představen výběr nejdůležitějších výzkumných aktivit, které na fakultě probíhají. První akce k výročí fakulty již proběhla v říjnu - byl to děkanský sportovní den, který úspěšně organizoval Ústav tělesné výchovy s garancí prof. Šnajdaufa. V listopadu nás čeká slavnostní koncert v Rudolfinu 9.11. a přímo v den výročí založení fakulty, 27.11., se koná slavnostní shromáždění akademické obce v Karolinu. Oslavy bude provázet také výstava, jejíž garantem je prof. Masopust a bude otevřena ve výstavních prostorách Karolina. Závěrem oslav bude ples 12.12. V Národním domě na Vinohradech, jehož organizace se ujali studenti v čele s předsedou studentské komory senátu Michalem Pelíškem. 

 Výročí je vždy určitým mezníkem, při kterém je dobré se ohlédnout a bilancovat, co bylo vykonáno, rozvíjet dobré kroky, poučit se z případných chyb a nedostatků. Je ale také příležitostí zamyslet se, co a jak dál. Oslavy výročí fakulty nijak nezastírají fakt, že současná situace ve školství a ve zdravotnictví není růžová. Dotace na studenty ze státního rozpočtu nestačí ani na pokrytí základních platů zaměstnanců fakulty. Platy zdravotnických pracovníků jsou sice ve FN Motol zatím vyšší, ale v jiných nemocnicích dochází ke snižování platů, redukci zdravotnických zařízení, nemocnice jsou zadlužené. Je však řešení přilévat do systémů peníze bez koncepčních kroků? Ani ve školství, ani ve zdravotnictví s tím nelze do budoucna počítat. Proto v obou resortech dojde v brzké době k opatřením, která mají za úkol provést jakousi bilanci, evaluaci, zhodnotit potřebnost jednotlivých subjektů. Do zdravotnictví a školství proniká čím dál víc konkurence a tržní prostředí. Kdo bude umět nabídnout lepší a kvalitnější služby, obstojí v připravovaném sítu změn víc než ten, kdo žije z podstaty a neumí se přizpůsobit novým podmínkám. Z tohoto důvodu už i na naší fakultě začala před nedávnem probíhat inventura spočívající v evaluaci pracovišť, jsou postupně přijímána různá opatření, která mají podpořit vše dobré a kvalitní, co na fakultě je a motivovat k činnosti ta pracoviště, která dosud zaostávala. Byly zahájeny organizační změny, které by měly vést k tomu, aby fakulta a s ní úzce svázaná fakultní nemocnice obstála v tvrdé konkurenci, aby si fakulta udržela a posílila postavení, které dosud zaujímá mezi ostatními lékařskými fakultami a které si uplynulých padesát let budovala. Nebude to cesta jednoduchá, ale žádného pokroku nelze dosáhnout nečinností a pasivním přihlížením. Rozvoj fakulty lze stavět na kvalitní vědě a publikační činnosti, na kvalitní pedagogické práci a špičkové léčebně-preventivní činnosti. To jsou devízy, které musí naši fakultu a její pracoviště společná s fakultní nemocnicí charakterizovat, aby obstála i v dalším padesátiletém období. 

Přejme fakultě do dalších let hodně síly a vytrvalosti.

Jiřina Bartůňková

TopPage

OBSAH:

 

Fakultní zprávy

Vědecká rada
12. června 2003
18. září 2003

Akademický senát
25. června 2003
17. září 2003

50. výročí založení UK 2. lékařské fakulty

Další cestička na fakultu
In: Sestra - červen 2003

Pohledy ze zahraničí

Stručný pohled na zdravotnictví v USA
MUDr. F. Pazdírek

Osobnosti fakulty

Laudace
prof. MUDr. J. Koutecký, DrSc.

Rozhovor s profesorem Stejskalem, 2. část
T. Tvaroh

Publikační činnost

Abstrakta


Termín uzávěrky pro  příští číslo:
17.12.  2003


Redakční rada:
Prof. MUDr. J. Bartůňková, DrSc.
Doc. MUDr. T. Blažek, CSc.,
Ing. M. Cipryánová
Mgr. Z. Dobiašová
MUDr. J. Feberová
Doc. PhDr. J. Kocourková
Ing. E. Kuželová
Prof. MUDr. S. Tůma, CSc.


Adresa:
Redakce časopisu PELIKÁN
Univerzita Karlova

2. lékařská fakulta
V Úvalu 84

150 06 Praha 5 - Motol
tel.: 2 2443 5882

E-mail:
pelikan@lfmotol.cuni.cz

Kontakt :
Ing. M. Cipryánová

Zpracování a grafická úprava:
© Ing. M. Cipryánová

 
  Vydáno dne: 
1.11.  2003
Vydává:

Univerzita Karlova v Praze
2. lékařská fakulta
Uzávěrka tohoto čísla
27.10.  2003
Toto číslo neprošlo jazykovou úpravou.
 

 

Ročník č. 12 - Říjen - listopad 2003

Fakultní zprávy

Vědecká rada

Zapsala Ilona Kyselová

sekretariát děkana UK 2. LF


Zasedání dne 12. června 2003

Zahájení

( Jednání vědecké rady zahájil prof. MUDr. Josef Koutecký, DrSc. přivítáním všech přítomných členů vědecké rady, zvláště uvítal hosty zasedání prof. RNDr. V. Pačesa, DrSc., prof. MUDr. M. Elledera, DrSc. a prof. MUDr. A. Svobodu, CSc.

Personální záležitosti

Úvodem personálních záležitostí děkan fakulty proslovil laudace jubilantům. První laudace náležela prof. MUDr. Lidce Lisé, DrSc., profesorce I. dětské kliniky UK 2. LF a FN Motol, druhá laudace prof.  RNDr. Heleně Tomášové, CSc., profesorce Ústavu lékařské chemie a biochemie UK 2. LF. Obě dámy převzaly po gratulaci děkana květinu. Závěrečná laudace patřila doc.  MUDr.  Petru Zobanovi, CSc., proděkanu 2. lékařské fakulty, který převzal stříbrnou pamětní medaili fakulty.

V dohodě ministryně zdravotnictví a ministryně školství bylo prodlouženo funkční období doc. MUDr. Richardu Průšovi, CSc., přednostovi Ústavu klinické biochemie a patobiochemie UK 2. LF a FN Motol. Děkan fakulty předal docentu Průšovi jmenovací dekret.

Vědecké radě byly představeny nové akademické pracovnice fakulty RNDr. Markéta Kalinová, odborná asistentka Ústavu patologie a molekulární medicíny UK 2. LF a FN Motol a MUDr. Blanka Vavřinková, CSc., odborná asistentka Gynekologicko-porodnické kliniky UK 2. LF a FN Motol.

Jmenovací řízení profesorem

Doc. Ing. Zdeňka Sedláčka, DrSc., docenta Ústavu biologie a lékařské genetiky UK 2. LF a FN Motol, v oboru lékařská biologie.

Téma přednášky:"Mobilní elementy a retropozice v lidském genomu."

Jménem hodnotitelské komise přednášku posoudil prof. MUDr. Otto Hrodek, DrSc.

Usnesení: Vědecká rada svým hlasováním vyjádřila souhlas jmenovat doc. Ing. Zdeňka Sedláčka, DrSc. profesorem pro obor lékařská biologie a celé řízení postupuje k rukám rektora Univerzity Karlovy v Praze.

Zprávy vedení

Doc. MUDr. Karel Cvachovec, CSc., přednosta Kliniky anesteziologie a resuscitace UK 2. LF a FN Motol Praha - schválení komise k habilitačnímu řízení v oboru anesteziologie a resuscitace. Závěr: Souhlas.

Doc. Ing. Rudolf Poledne, CSc., přednosta Centra experimentální medicíny IKEM Praha - schválení komise ke jmenovacímu řízení profesorem v oboru lékařská chemie a biochemie. Závěr: Souhlas.

Děkan fakulty informoval vědeckou radu, že doc. MUDr. Tomáš Trč, CSc. byl zvolen 1. místopředsedou České společnosti pro ortopedii a traumatologii.

Vědecká rada vzala na vědomí informaci o souhlasu akademického senátu fakulty s restrukturalizací dětských klinik 2. lékařské fakulty a Fakultní nemocnice v Motole. Senát vyjádřil souhlas se zřízením:

Kliniky dětské hematologie a onkologie UK 2. LF a FN Motol

Klinika vznikne sloučením oddělení hematologie II. dětské kliniky UK 2. LF a FN Motol a stávající Kliniky dětské onkologie UK 2. LF a FN Motol

Pediatrické kliniky UK 2. LF a FN Motol

Klinika vznikne sloučením I. a II. dětské kliniky UK 2. LF a FN Motol

Proděkan Herget informoval vědeckou radu o ocenění studentky Zuzany Prouzové z 5. ročníku fakulty, která získala 1. cenu francouzského vyslanectví za nejlepší vědeckou práci.

Proděkan Herget předložil vědecké radě na vědomí seznam navržených výzkumných záměrů jednotlivých lékařských fakult UK.

Dále proděkan Herget informoval členy vědecké rady o přípisu prorektorky Svobodové, která žádá revizi oborových rad postgraduálního studia. Oborová rada pro biomedicínu zůstává ve stávajícím složení s výjimkou prof. Brožka. Za zemřelého profesora Brožka přijal členství doc.  MUDr.  Martin Bojar, CSc. Vědecká rada vyjádřila souhlas.

Proděkanka Bartůňková informovala o zpracování podkladů pro reakreditaci a akreditaci nových oborů pro habilitační řízení a jmenovací řízení profesorem. Poděkovala všem zúčastněním za spolupráci.

Vědecká rada hlasovala elektronickou formou o návrhu na jmenování garantů studijních programů pěstovaných na 2. lékařské fakultě:

Magisterský program medicíny - garanti: prof. RNDr. Václav Pelouch, CSc.,  doc. MUDr. Petr Zoban, CSc.

Bakalářský program fyzioterapie - garant: Doc. PaedDr. Pavel Kolář,

Závěr: Vědecká rada vyjádřila hlasováním s návrhem souhlas. Hlasovací lístky jsou součástí originálu zápisu.

TopPage

   

Zasedání dne 18. září  2003

Zahájení

 Jednání vědecké rady zahájil prof. MUDr. Josef Koutecký, DrSc. přivítáním všech přítomných členů vědecké rady.

Personální záležitosti

V úvodu vědecké rady uvítal děkan fakulty nového přednostu Pneumologické kliniky UK 2. LF a FN Motol doc. MUDr. Jaromíra Musila a předal mu jmenovací dekret přednostou.

Dále děkan fakulty předal dekret ministryně zdravotnictví ČR s prodloužením funkčního období ve funkci přednosty Chirurgické kliniky doc. MUDr. Jiřímu Hochovi, CSc.

Ve druhé části personálních záležitostí následovaly laudace jubilantům. První laudace náležela prof. MUDr. Františku Kölbelovi, DrSc., profesoru Interní kliniky UK 2. LF a FN Motol, který v závěru laudace převzal blahopřejný dopis a květinu. Stříbrná pamětní medaile byla udělena doc. PhDr. Janě Kocourkové, docentce Dětské psychiatrické kliniky UK 2. LF a FN Motol, bronzovou pamětní medaili předal děkan fakulty doc. MUDr. Aleši Filoušovi, CSc., docentu Oční kliniky dětí a dospělých UK 2. LF a FN Motol a Ing. Evě Kuželové, tajemnici fakulty. Gratulační dopis a květinu převzala paní Danuše Wotřelová, pracovnice Ústavu vědeckých informací.

Prezentace postgraduálních studentů

MUDr. Richard Brzezny, student 3. ročníku doktorského studijního programu v oboru neurovědy, obhajovaná práce "Vliv věku na funkci vestibulo-okulárního reflexu." Žádost o prodloužení studia.
Závěr: Vědecká rada vyjádřila souhlas s prodloužením studia o 1 rok.

 Ing. Karla Mazancová, studentka 3. ročníku doktorského studijního programu biochemie a patobiochemie, obhajovaná práce "Periferní metabolismus glukokortikoidů u hypertenzních potkanů." Žádost o prodloužení studia.
Závěr: Vědecká rada vyjádřila souhlas s prodloužením studia do 31.12.2003.

MUDr. Alena Moravová, studentka 3. ročníku doktorského studijního programu v oboru biochemie a patobiochemie, obhajovaná práce "Mechanismus glykooxidačních reakcí v kultivovaných prasečích čočkách". "Fluoresenční produkty glykace v čočkách diabetických a nediabetických pacientů." Žádost o prodloužení studia.
Závěr: Vědecká rada vyjádřila souhlas s prodloužením studia o 8 měsíců.

MUDr. Mgr. Dana Pokorná, studentka 3. ročníku doktorského studijního programu v oboru molekulární a buněčná biologie, genetika a virologie, obhajovaná práce "Zlepšení imunizačního účinku DNA vakcín podaných genovou pistolí pro terapii cervikálního karcinomu." Žádost o prodloužení studia.
Závěr: Vědecká rada vyjádřila souhlas s prodloužením studia o 6 měsíců.

MUDr. Patrik Hitka student 3. ročníku doktorského studijního programu v oboru fyziologie a patofyziologie člověka, obhajovaná práce "Hodnotenie koncentrácie reaktívnych zlúčenín kyslíka v plúcach pomocou stanovovania peroxidu vodíka v kondenzáte vdychovaného vzduchu." Žádost o prodloužení studia. 
Závěr: Vědecká rada vyjádřila souhlas s prodloužením studia o 6 měsíců.

 MUDr. Přemysl Jiruška student 3. ročníku doktorského studijního programu v oboru fyziologie a patofyziologie člověka, obhajovaná práce "Epileptická ložiska: interhemisferální a thalamo-kortikální interakce." Žádost o prodloužení studia.
Závěr: Vědecká rada vyjádřila souhlas s prodloužením studia o 6 měsíců.

MUDr. Věra Lachmanová studentka 3. ročníku doktorského studijního programu v oboru fyziologie a patofyziologie člověka, obhajovaná práce "Podíl radikálového poškození na mechanismu vzniku hypoxické plicní hypertenze." Žádost o prodloužení studia.
Závěr: Vědecká rada vyjádřila souhlas s prodloužením studia o 12 měsíců.

 

Anotace nových výzkumných záměrů

Onemocnění mozku a vývoj nových terapeutických metod

Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

Leukémie

Prof. MUDr. Jan Starý, DrSc.

Genetická a molekulárně genetická problematika závažných onemocnění dětského i dospělého věku

Prof. MUDr. Petr Goetz,CSc.

Prof. MUDr. Jan Vavřinec, DrSc.

hronická onemocnění vznikající na podkladě nepřiměřené reaktivity imunitního systému, jejich patogeneze a možnosti včasné diagnostiky a léčby

Prof. MUDr. Jiřina Bartůňková, DrSc.

Závěr: Vědecká rada vyjádřila souhlas předloženým výzkumným záměrům.

Oslavy 50. výročí založení 2. lékařské fakulty

Děkan fakulty informoval členy vědecké rady o skladbě oslavných akcí při příležitosti 50. výročí UK 2. lékařské fakulty.

- Děkanský sportovní den - 15. října 2003 od 9.30 do 18.00, sportovní areál v Hostivaři

- Podzimní komorní koncert v Karolinu - 15. října 2003 od 19.30, velká aula Karolina

- Vědecká konference fakulty - 7. listopadu 2003 od 8.30 do 16.00, velká posluchárna 2. lékařské fakulty

- Slavnostní koncert České filharmonie v Dvořákově síni Rudolfina - 9. listopadu 2003 od 19.30, Dvořákova síň Rudolfina

- 50 let 2. lékařské fakulty výstava o historii fakulty v Karolinu - 19. listopadu - 14. prosince 2003, výstavní prostory historické budovy Karolina, vernisáž 19.11.2003 od 17.00

- Nadace Hollar k 50. výročí 2. lékařské fakulty - 19. listopadu - 14. prosince 2003, výstavní prostory historické budovy Karolina, vernisáž 19.11.2003 od 17.00

- Slavnostní shromáždění akademické obce ve velké aule Karolina - 27. listopadu 2003 od 10.00, velká aula Karolina

- Ples mediků -12. prosince 2003 od 20.00 do 02.00, Národní dům na Vinohradech

K oslavám výročí založení fakulty vedení fakulty vydá slavnostní publikaci, pamětní medaili, videofilm a propagační předměty.

Zprávy vedení

MUDr. Jan Štulík, CSc., vedoucí lékař spondylochirurgického oddělení FN Motol Praha - schválení komise k habilitačnímu řízení v oboru ortopedie.  Závěr: Souhlas.

Doc. MUDr. Tomáš Eckschlager, CSc., docent Kliniky dětské onkologie UK 2. LF a FN Motol Praha - schválení komise ke jmenovacímu řízení profesorem v oboru onkologie. Závěr: Souhlas.

Proděkan Herget informoval vědeckou radu o závěru vedení Univerzity Karlovy k průběhu hlasování habilitačního řízení MUDr. Vlasty Tošnerové, CSc., přednostky Rehabilitační kliniky UK LF a FN Hradec Králové v oboru rehabilitační lékařství. Řízení proběhlo dne 16.1.2003. Vzhledem k tomu, že hlasování nesplnilo podmínku účasti 2/3 členů VR z celkového počtu členů VR, rektorát považuje hlasování za neplatné. Celé řízení je vráceno zpět na fakultu k novému řízení.

Habilitační komise v původně navrženém složení: Předseda: prof. MUDr. Miroslav Kučera, DrSc., profesor Kliniky tělovýchovného lékařství UK 2. LF a FN Motol Praha
Členové: prof. MUDr. Jarmila Siegelová, DrSc., přednostka Kliniky funkční diagnostiky a rehabilitace MU LF a FN u sv. Anny Brno; prof. MUDr. Karel Martiník, DrSc., katedra tělesné výchovy a sportu Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové;  doc. MUDr. František Véle, CSc., katedra fyziologie UK FTVS Praha, doc. MUDr. Jaroslav Opavský, CSc.; vedoucí katedry fyzioterapie a algoterapie UP Fakulty tělesné kultury Olomouc. 
Závěr: Souhlas.

TopPage

 

Ročník č. 12 - Říjen - listopad 2003

Fakultní zprávy

Akademický senát

Zapsala Ilona Kyselová

sekretariát děkana UK 2. LF


Zasedání dne 25. června 2003

Zahájení a kontrola zápisu

Jednání akademického senátu zahájil předseda as. MUDr. Ondřej Hrušák, Ph.D. přivítáním všech přítomných členů senátu, zvláště uvítal hosty zasedání prof. MUDr. J. Kouteckého, DrSc., doc. MUDr. J. Hercogovou, CSc., prof. MUDr. J. Hergeta, DrSc., prof. RNDr.V. Peloucha, CSc., prof. MUDr. J. Šnajdaufa, DrSc., doc. MUDr. P. Zobana, CSc. a Ing. E. Kuželovou.

Zápis ze dne 21.5.2003 - bod 4) Curriculum - výuka farmakologie a patologie ve 3. ročníku - příspěvek MUC. Ondřeje Fialy. Po diskusi senát navrhl zpracovat nový návrh curricula, který projedná pedagogická komise senátu. Závěr komise bude předložen k projednání kolegiu děkana a vědecké radě fakulty. Závěr: Na toto zasedání AS MUC. Fiala návrh nepředložil - senát projednání odkládá na další zasedání senátu v září.

Zprávy vedení fakulty

Proděkan Šnajdauf požádal senát o vyjádření k návrhu na prodloužení funkčního období pro:

Doc. MUDr. Karla Cvachovce, CSc. přednostu Kliniky anesteziologie a resuscitace UK 2. LF a FN Motol prodloužení funkčního období bez výběrového řízení o 5 let do 31.1.2009. Závěr: Senát hlasováním doporučil prodloužení funkčního období.

Prof. MUDr. Jana Hergeta, DrSc. vedoucího Ústavu fyziologie UK 2. LF - prodloužení funkčního období bez výběrového řízení o 5 let do 31.1.2009. Závěr: Senát hlasováním doporučil prodloužení funkčního období.

 Tajemnice fakulty informovala senát o čerpání rozpočtu pro rok 2003 - za období leden až květen je rozpočet čerpán na 33,6%.

Nově zřizované bakalářské obory zatím nebyly zařazeny na program jednání Akreditační komise MŠMT ČR. Fakulta proto obory pro ak.r. 2003/2004 nebude otevírat ke studiu. Přihlášeným uchazečům bude adresně zaslána informace a vrácen finanční poplatek za přijímací řízení.

Proděkan Pelouch informoval senát o průběhu přijímacího řízení, které proběhlo bez problémů. Jsou k dispozici výsledky z I. a II. kola. Náhradní termín přijímacího řízení proběhne ve dnech 26. a 27.6., podmínky přijímacího řízení v náhradním termínu jsou totožné s podmínkami přijímacího řízení v řádném termínu. Hlavní přijímací komise zasedá 30.6.2003, přijato bude 200 uchazečů pro magisterské studium medicíny a maximálně 25 uchazečů bc studia fyzioterapie. Proděkan Pelouch diskutoval otázku změny přijímacího řízení pro ak. rok 2004/2005. Návrh na změny v přijímacím řízení předloží senátu na zasedání v září 2003.

Děkan fakulty sdělil senátu další postup v záležitosti zřízení Kliniky dětské hematologie a onkologie UK 2. LF a FN Motol a Pediatrické kliniky UK 2. LF a FN Motol.

Děkan fakulty požádal dopisem rektora Univerzity Karlovy o zřízení výše uvedených klinik. Prostřednictvím RUK bude požádána ministryně školství, mládeže a tělový-chovy ČR o souhlas se zřízením klinik. Současně bude prostřednictvím RUK požádána o souhlas se zřízením klinik ministryně zdravotnictví ČR. Po souhlasu všech nadřízených orgánů (RUK, MŠMT ČR a MZd ČR) děkan fakulty vypíše výběrová řízení na obsazení míst přednostů klinik. Podmínkou řízení bude předložení koncepce Pediatrické kliniky.

MUC. Michal Pelíšek informoval senát o schválení Stipendijního řádu UK senátem Univerzity Karlovy.

Proděkan Herget informoval senát o úspěchu studentky Zuzany Prouzové z 5. ročníku 2. LF, která byla oceněna 1. cenou francouzského vyslanectví za nejlepší vědeckou práci. Současně konstatoval, že prostředí pro vědeckou práci studentů fakulty je velmi příznivé.

Informace o založení studentského spolku při UK 2. LF

Šárka Cihelková informovala senát o aktivitách nově založeného studentského spolku při 2. lékařské fakultě, který bude fungovat na způsob neziskové organizace. V současné době jsou zpracované stanovy a organizační schéma spolku (výkonná rada a dozorčí rada). Výkonná rada sestává z 3 až 5 koordinátorů projektů, dozorčí radu tvoří předsednictvo AS UK 2. LF. Je založené konto spolku, finanční prostředky uvažuje získávat prostřednictvím grantů (podané 2 grantové projekty) a sponzorů. Šárka Cihelková navrhla 5 programových rovin činnosti:

- Obecně vzdělávací aktivity.

- Humanitární aktivity (pomoc v uprchlických táborech zaměřená na děti).

- Kulturní aktivity.

- Zahraniční aktivity (stáže).

- Evropská asociace mediků.

Závěr: Senát vzal informaci na vědomí. O dalších aktivitách bude Šárka Cihelková senát informovat na zasedání v listopadu 2003.

Různé

Akademický senát určil své zástupce do komisí pro vypsaná výběrová řízení:

- vedoucí Ústavuhistologie a embrylogie UK 2. LF

předběžný termín: 16.7.2003 (středa) ve 13.00 hodin

zástupce AS UK 2. LF:    prof. MUDr. Jan Starý, DrSc.

- vedoucí Anatomického ústavu UK 2. LF; 

předběžný termín: 16.7.2003 ve 13.30 hodin

zástupce AS UK 2. LF:   prof. MUDr. Jan Starý, DrSc.

- přednosta Ústavu lékažské mikrobiologie UK 2. LF a FN Motol

předběžný termín: 16.7.2003 ve 14.00 hodin

zástupce AS UK 2. LF:    prof. MUDr. Jan Starý, DrSc.

- odborný asistent pro Ústav patologie a molekulární medicíny UK 2. LF a FN Motol

předběžný termín: 15.9.2003 (pondělí) ve 12.00 hodin

zástupce AS UK 2. LF: as. MUDr. Svatopluk Smutný

- odborný asistent pro Dermatovenerologickou kliniku UK 2. LF a FN Motol

předběžný termín: 15.9.2003 ve 12.30 hodin

zástupce AS UK 2. LF: as. MUDr. Svatopluk Smutný

PhDr. Ivana Mokrošová, vedoucí Ústavu jazyků, informovala senát o činnosti ústavu a personálním obsazení ústavu (5,5 úvazků). Výzvou pro oslovení senátu byl bod jednání o výuce jazyků na fakultě, který senát zařadil na své zasedání v dubnu 2003.

Ústav jazyků zajišťuje výuku latinské, cizojazyčné a české lékařské terminologie a odborného jazyka

- v magisterské formě studia (latina + 1 cizí jazyk)

- v bakalářské formě studia (latina + 1 cizí jazyk)

- v doktorském studiu biomedicíny (208 doktorandů v prezenční a kombinované formě studia) u zahraničních studentů (latina + český jazyk - 6 semestrů, 4-6 hodin týdně)

- organizuje zkoušky v rámci doktorského studia biomedicíny

- organizuje zkoušky na zahraniční stáže ve spolupráci s IMFSA a v rámci programu Erasmus

- podílí se na překladech pro potřeby fakulty

- pořizuje překlady pro potřebu akademického senátu

- provádí jazykové korektury odborných článků

- organizuje placené jazykové kurzy pro studenty, lékaře a zaměstnance ve zdravotnictví (mimopracovní úvazek, 10% z vybraných peněz se odevzdává fakultě)

- organizuje placené kurzy znakového jazyka

- organizuje jazykovou poradnu a provádí konzultační činnost

- pořizuje soudní překlady (A,N,Fr)

Doktorka Mokrošová dále senátu sdělila, že předložila vedení fakulty koncepci výuky jazyků včetně výše pracovních úvazků. Závěr: Senát vzal informaci na vědomí.

As. MUDr. Ondřej Hrušák, Ph.D., předseda senátu, informoval členy o výzvě na podporu společného projektu reformy vysokoškolského vzdělávání a požadavek na jeho plnou finanční podporu ze státního rozpočtu. Plakát byl umístěn v průběhu přijímacího řízení na nástěnkách fakulty. Součástí výzvy byl graf, který ukazuje zvýšení počtu studentů VŠ a státní dotace mezi léty 1994 a 2001.

Další zasedání Akademického senátu proběhne ve středu dne 17. září 2003 od 14.30 hod. V malé levé posluchárně fakulty.

TopPage

   

Zasedání dne 17. září 2003

Zahájení a kontrola zápisu

Jednání AS zahájil předseda as. MUDr. Ondřej Hrušák, Ph.D. přivítáním všech přítomných členů senátu, zvláště uvítal hosty zasedání prof. MUDr. J. Kouteckého, DrSc., doc. MUDr. J. Bartůňkovou, DrSc., doc. MUDr. J. Hercogovou, CSc., prof. RNDr. V. Peloucha, CSc., prof. MUDr. J. Šnajdaufa, DrSc., doc. MUDr. P. Zobana, CSc. a Ing. E. Kuželovou.

Kontrola zápisu proběhla bez připomínek.

Zprávy vedení fakulty

Prof. MUDr. Josef Koutecký, DrSc. - děkan fakulty

V odvolacím řízení studentů k přijímacímu řízení na ak. rok 2003/2004 byli přijati dva studenti do bakalářského studijního programu fyzioterapie. Důvodem bylo pochybení v informačních tiskopisech k přijímacímu řízení. Ve dvou informačních materiálech bylo uvedeno odlišné bodové hodnocení.

Zimní semestr letošního roku je semestrem oslav 50. výročí založení fakulty. Na všechna pracoviště bude zaslán program oslavných akcí. Děkan fakulty požádal o aktivní účast na oslavách.

Podle nařízení RUK nemůže fakulta studentům promíjet úhradu za překročení řádné doby studia.

Z finančních prostředků, které dostává FN Motol jako dotaci na fakultu bude na základě četných žádostí z klinik a ústavů nakoupen nový nábytek.

Od nového akademického roku budou všichni studenti vlastnit identifikační visačky. Průkazy mají podobu čipové karty opatřené osobními údaji, čárovým kódem, fotografií, podpisovým pruhem, názvem fakulty a znakem UK v podobě hologramu. Výdej průkazů je v Hostivaři - pro studenty 1. ročníků hlavní výdej době od 15. 9. do 6.10. 2003 a pro studenty vyšších ročníků od 7. 10. 2003. Průkazy budou vydávány i zahraničním studentům a studentům postgraduálního doktorského studia v prezenční i kombinované formě.

Doc. MUDr. Jana Hercogová, CSc. - proděkanka pro zahraniční studenty a celoživotní vzdělávání

K přijímacímu řízení v Londýně bylo přihlášeno 19 uchazečů, z toho 8 uchazečů se zapíše na 2. lékařskou fakultu.

18. září proběhne další přijímací řízení pro zahraniční studenty. Přihlášených je 19 uchazečů. Informace o zapsaných zahraničních studentech na 2. LF bude sdělena na zasedání senátu v říjnu 2003.

Prof. MUDr. Jiří Šnajdauf, DrSc. - proděkan pro vnitřní záležitosti fakulty

Dne 15. října 2003 proběhne ve Sportovním areálu v Hostivaři "Děkanský sportovní den" pořádaný při příležitosti oslav 50. výročí založení fakulty. Proděkan Šnajdauf vyzval studenty k aktivní účasti. Program sportovního dne:

9.30 Slavnostní zahájení

9.50 Zahájení turnajů fotbal, florbal, volejbal

10.00 Aerobik

10.00 Výjezd - horská kola

14.00 Tenisový turnaj učitelů pro začátečníky i pokročilé

Rychlokurz sebeobrany a pádové techniky  pro učitele

15.00 Aqua gymnastica

15.00 Exibiční utkání ve fotbalu "Hvězdy fakulty vs. Studenti"

15.45 Volné plavání

17.00 Plavecká klání

18.00 Ukončení turnajů, předání cen vítězům

Proděkan prof. MUDr. Jiří Šnajdauf, DrSc. předložil senátu žádost o doporučení jmenovat nové vedoucí pracovníky fakulty, kteří byli vybráni na základě řádných konkursních řízení. Závěr: Akademický senát doporučil jmenovat profesora Drugu vedoucím Anatomického ústavu 2. lékařské fakulty.

Doc. MVDr. Luděk Vajner, CSc., nar. 19.11.1954, vedoucí Ústavu histologie a embryologie UK 2. LF, na období 3 let od 1.10.2003 do 30.9.2006. Závěr: Akademický senát doporučil jmenovat docenta Vajnera vedoucím Ústavu histologie a embryologie 2. lékařské fakulty.

RNDr. Evžen Amler, CSc., nar. 15.5.1958, vedoucí Ústavu biofyziky UK 2. LF, na období 2 let - od 1.10.2003 do 30.9.2005. Závěr: Akademický senát doporučuje jmenovat doktora Amlera vedoucím Ústavu biofyziky 2. lékařské fakulty.

Změny přijímacího řízení pro akademický rok 2004/2005

Proděkan prof. RNDr. Václav Pelouch, CSc. předložil senátu návrh na změnu přijímacího řízení pro akademický rok 2004/2005. Předložený materiál je výsledkem diskuse s vedoucími jednotlivých oborů, které se podílejí na přijímacím řízení. V této podobě byl schválen na pracovní poradě dne 12. 9. 2003.

Navrhované změny:

Magisterské studium - lékařství

Přijímací řízení  se bude konat 21. až 22. 6. 2004. Je dvoukolové.

První kolo přijímacího řízení

písemné testy z biologie, fyziky, chemie (celkem 75 otázek, každá otázka hodnocena 2 body) a dále písemný test všeobecných předpokladů pro studium medicíny (25 otázek, každá hodnocena 4 body), který zkoumá schopnost logické úvahy, porozumění rozsáhlejšímu odbornému testu, schopnost odečítat údaje z grafů, prostorovou představivost a smysl pro postřehnutí detailů - absolvují všichni přihlášení uchazeči.

Druhé kolo přijímacího řízení

ústní pohovor - absolvují uchazeči, kteří dosáhnou nejlepších výsledků v prvním kole; je možné získat maximálně 100 bodů. Koná se před tříčlennou komisí pedagogických pracovníků fakulty. Uchazeč losuje 2 otázky; cílem této zkoušky je zjistit zájem uchazeče o zvolený obor, schopnost argumentace a obhájení vlastního názoru.

Součet bodů z obou kol je určujícím faktorem pro rozhodnutí o přijetí ke studiu.

Bakalářské studium - fyzioterapie

Přijímací řízení  se bude konat 22. až 24. 6. 2004. Je dvoukolové.

První kolo přijímacího řízení

písemný test z biologie, fyziky a chemie (celkem 90 otázek, každá otázka hodnocena 2 body) absolvují všichni přihlášení uchazeči.

Druhé kolo přijímacího řízení

ústní pohovor - absolvují uchazeči, kteří dosáhnou nejlepších výsledků v první kole. Za ústní pohovor je možné získat maximálně 150 bodů; koná se před tříčlennou komisí pedagogických pracovníků fakulty. Uchazeč losuje 2 otázky; cílem této zkoušky je zjistit zájem uchazeče o zvolený obor a schopnost argumentace obhájit vlastní názor.

Součet bodů z obou kol je určujícím faktorem pro rozhodnutí o přijetí ke studiu. 

Závěr: Akademický senát schválil návrh na změnu přijímacího řízení.

Proděkan Pelouch dále předložil senátu návrh kolegia děkana o počtu přijímaných studentů po ukončení přijímacího řízení pro ak.r. 2004/2005.

Po udělení souhlasu Akreditační komise se zahájením studia v nově zřizovaných bc oborech vedení fakulty stanoví počty přijímaných studentů dodatečně.

Bakalářské studium Fyzioterapie - 25 studentů

Magisterské studium Medicíny - 185 studentů

Závěr: Hlasováním (14-0-0) senát předložený návrh schválil.

Členové senátu diskutovali otázku týkající se přijímání studentů s vynikajícím studijním prospěchem na gymnáziu bez přijímacího řízení. K této otázce se senát vrátí v dostatečném předstihu.

Různé

Změny termínů zasedání senátu v období oslav 50. výročí založení fakulty:

Původní termín

Nový termín Uspořádaná akce oslav

15.10.03

22.10.03 Děkanský sportovní den a komorní koncert

19.11.03

26.11.03 Vernisáž výstavy o historii fakulty v Karolinu

Senát i přítomní členové kolegia děkana obšírně diskutovali téma "mediální kampaň prof. E. Sykové k autologní transplantaci progenitorových buněk pacientům s míšním poraněním". Diskutující se shodli, že mediální prohlášení prof. Sykové byla v rozporu se správným způsobem zveřejňování vědeckých dat a že pravděpodobně vzbudila nerealistická očekávání veřejnosti. Senát zatím nehlasoval, zda požádá Vědeckou radu UK 2. LF o vyjádření k metodě samotné a k následné mediální kampani. Senát pověřil předsedu, aby zkoncipoval prohlášení AS UK 2. LF o němž bude akademický senát jednat na příštím zasedání.

Dopis předsedy Rady vlády vysokých škol týkající se novely zákona č. 111/1998. Členové senátu byli vyzváni, aby své připomínky a návrhy zaslali do 30.9.2003 RVŠ.

Zápis byl zaslán Ústavu jazyků k překladu do anglického jazyka pro web zahraničních studentů dne 29.9.2003.

TopPage

 

 

Ročník č. 12 - Říjen - listopad 2003

 Osobnosti fakulty

Laudace

prof. MUDr. Josef Koutecký, DrSc.
děkan UK 2. lékařské fakulty


Laudace profesorce RNDr. Heleně Tomášové, CSc.

Vědecká rada UK 2. lékařské fakulty dne 12. června 2003

 

Kdybych mohl disponovat finančními prostředky fakulty podle svého, daroval bych v této chvíli profesorce Tomášové k narozeninám nějaký tuze krásný kousek starého českého porcelánu, nejlépe slavkovského nebo z Březové, ale třeba také staropražského. To proto, abych jí poděkoval za všechno co udělala pro naši fakultu a pro vědu. Svěřila se mi totiž, že mezi všemi předměty starého uměleckého řemesla nejvíce obdivuje skleněné, keramické a porcelánové a že pro starý český porcelán má slabost největší. Finančními prostředky fakulty ovšem nedisponuji a paní profesorce proto nezbývá nic jiného než spokojit se s mými slovy.

Profesorka Tomášová věnovala celý svůj pracovní život chemii a naší fakultě. Pracuje na ní od promoce v roce 1957 nepřetržitě 46 let. Narodila se v Praze a v ní absolvovala všechny stupně vzdělání. Maturovala v roce 1952 na gymnáziu v Bílé ulici v Dejvicích a hned po maturitě zahájila studium na v tom roce založené katedře biochemie na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy. Během studií pracovala na III. interní klinice pražské lékařské fakulty v laboratoři profesora Hořejšího. Zabývala se aktivitou fosfatázy a metabolismem kyseliny listové. Každou sobotu sdělovala své pracovní výsledky přednostovi kliniky profesoru Charvátovi. Dovedu si dobře představit jak velký vliv musela mít tato mimořádná osobnost na mladou studentku.

Po promoci 3. července roku 1957 nastoupila na Fakultu dětského lékařství do laboratoře docenta Homolky. Patnáct následujících let byla asistentkou na katedře fakultní pediatrie. V roce 1960 absolvovala kurz z toxikologie. V sedmašedesátém získala hodnost kandidátky věd po obhájení práce Glykoproteiny v zažívacím traktu dětí s cystickou fibrózou a v roce 1971 titul Rerum naturalium doctor. Dva roky pak zastávala funkci odborného asistenta, absolvovala tříměsíční stipendijní pobyt v tehdejším SSSR a po návratu nastoupila ve stejné funkci na Ústav výzkumu vývoje dítěte FDL, aby se roku 1985 stala vedoucí jeho biochemického oddělení.

Po listopadu 1989 jsme začali kompletizovat neúplnou fakultu teoretickými ústavy. Dr. Tomášovou jsme požádali, aby se ujala zřízení Ústavu lékařské chemie a biochemie. Podařilo se jí společně se spolupracovníky vybudovat dokonale fungující ústav z výukového prostoru tankových střelců na bývalé vojenské katedře vysokých škol.

Po úspěšném habilitačním řízení roku 1991 (téma habilitační práce Biochemické markery hypoxie u dětí) se stala docentkou a po profesorském řízení profesorkou roku 1994. Tehdy přednášela na téma Bronchoalveolární laváž v diferenciální diagnostice plicních onemocnění. Přednostkou ústavu byla paní profesorka do začátku roku 1999, ale pracuje na Ústavu dále.

Hlavním profesním zájmem paní profesorky bylo vždy zavádění nových diagnostických postupů a jejich miniaturizace. Všechny zaváděné metodiky prováděla sama. Odhaduje, že provedla statisíce vyšetření, a to zejména na úseku chronických onemocnění respiračního traktu, onemocnění dětí v perinatálním období a patologických stavů dětí nedonošených. Výčet profesorkou Tomášovou prováděných metodik by zabral převážnou část fakultního časopisu Pelikán, za což bych byl peskován. Tak alespoň některé: Při cystické fibróze vyšetřovala chloridy v potu různými metodikami, glykoproteiny v duodenální šťávě, vypracovala mikro- metody pro stanovení aktivity pankreatických enzymů, sledovala změny v koncentraci Ig a především Ig D v séru a sekretech, prováděla fenotypickou klasifikaci alfa - 1 antitrypsinu u jeho deficitu. Sama provedla skrínink cystické fibrózy u 43.000 novorozenců ve Středočeském kraji. a to není v respirační oblasti zdaleka všechno.

Pro onemocnění perinatálního období je zásadní prenatální diagnostika vyšetřením plodové vody. Paní profesorka vyšetřila takových vzorků 15.500, u každého minimálně pět ukazatelů. Z toho vzešly mezinárodně uznávané normy pro jednotlivé ukazatele v gestačních týdnech.

U nedonošených dětí studovala především stavy hypoxické a hyperbilirubinemie. Vyšetřovala poměr laktátu a pyruvátu u novorozenců s Rh-inkompatibilitou, aktivitu krvinkové acetylcholinesterázy pro diagnostiku hemolytické žloutenky, prokázala hemolytické iktery vyšetřováním bilirubinoidů v plodové vodě. Stupně hypoxie novorozence kvantifikovala řadou katalytických aktivit enzymů a metabolismus kyslíku u nedonošených pomocí vyšetření aktivit řady oxidačně redukčních enzymů v krvi.

Chemie je celoživotní vášní profesorky Tomášové, které dává průchod nejenom vyšetřováním tekutin lidského těla, ale také frekventovaným odstraňováním skvrn z oděvů svých spolupracovníků, výukou studentů, neevidovanou činností přednáškovou a evidovanou činností publikační. Participovala na vydání 5 monografií, napsala 31 kapitol do monografií, 11 kapitol do učebnic, 164 článků do odborných časopisů (a 108 abstraktů) a přihlásila dva patenty z oblasti systézy peptidů. Samozřejmě se podílela na práci výzkumné. Získala Ceny České lékařské společnosti JEvP, AV ČR, MŠMT a MZd.

Jak běžel život a narůstaly nároky, opouštěla paní profesorka postupně své nechemické koníčky - kanoistiku, tenis, lyžování i turistiku. Ovšem stále se zajímá historií, architekturou Prahy, navštěvuje výtvarné výstavy a - což není vůbec běžné - nelení jet na zajímavou výstavu obrazů nebo grafiky do Brna, Vídně nebo do Frankfurtu. O skle a porcelánu jsem už hovořil.

V souvislosti s obecným zájmem paní profesorky o historii není divu, že věnuje velký zájem také historii objevů v chemii a historii zavádění metod, které užívá nebo užívala. Fascinuje ji vyhledávat co, kdy a kde v chemii vzniklo a je nadšená, když se např. dočte v Hoppe Sayler´s Zeitschrift z roku 1870 - cituji -: "Použil jsem tuto chemikálii a po provedení došlo k barevné rekci při které vznikl ..." v té době byl pokrok závislý na individuu, které si pálilo nejen ruce, ale používalo všechny dosud známé chemické reakce". a příspěvků vycházelo ročně kolem 250-350. Kdežto nyní, když bouchnu na Medline, tak se na jediné heslo vyvalí minimálně 1000, ale i 250 000 odkazů. Je pracné, ale stejně je pak nádherné najít kapitolu o plodových vodách napsanou česky, od Raffaela Jana Steidela, tlačenou v češtině ve Widni u J.T. Panocse v roce 1792".

Paní profesorka ráda vzpomíná i na svoje vlastní začátky, když se v Homolkově laboratoři provádělo v roce jejího nástupu (1957) 8400 analýz, kterýžto počet se dnes dělá v biochemické laboratoři denně. Těší ji ohromný pokrok v biochemii posledních 40 let a raduje se z toho, že ho stále může využívat, zejména provádět některé unikátní analýzy pro řadu našich i extramurálních pracovišť. V současné době vyšetřuje elastázu-1 ve stolicích. Je totiž uznávaným standardem poškození pankreatu. Je vděčná osudu, že jí daroval spolupráci s mnoha skvělými lékaři fakulty i pracovníky AV ČR.

Vážená a milá paní profesorko, jsem upřímně rád, že Vám mohu přát k Vašim narozeninám všechno nejlepší a že Vám mohu za veškerou práci pro fakultu veřejně poděkovat. Buďte zdravá a šťastná.

Laudace profesorce MUDr. Lidce Lisé, DrSc.

Vědecká rada UK 2. lékařské fakulty dne 12. června 2003

 

Paní profesorka Lidka Lisá se narodila v jičínské pahorkatině, přímo v historicky významném městu Jičíně, které leží na řece Cidlině. Jičín je zmiňován již roku 1293. Od roku 1316 byl městem poddanským, roku 1621 se stal majetkem Albrechta z Valdštejna a od roku 1784 byl městem královským. Město je proslulé nejenom historickým jádrem s náměstím a zámkem z Valdštějnovy doby, ale také jako vstupní brána do krásného Českého ráje i tím, že ho z blízkého lesa Řáholce umravňuje za naléhavých situací bohabojný lupič Rumcajs.

Lidka Lisá ovšem neprožila dětství v Jičíně, nýbrž v Podhradí, malé vesnici uložené pod zbořeným hradem Velíš. Žila tam v domě své pratety (sestry babičky) proto, že byla děckem asthenickým a že se rodiče domnívali, že jí čerstvý vzduch prospěje. Ve třídě obecné školy byla nejmenší, nejhubenější a mezi učiteli nejoblíbenější. Úhrn těchto osobních okolností jí přinášel v zimě výhodu - aby nezapadla do závějí, nosívali ji učitelé domů na zádech.

Když ji donosili páni učitelé (1943), přijali ji už po 4. třídě páni profesoři do slavného jičínského Lepařova gymnázia, které vzniklo jako jezuitské asi před 380 léty. Valdštejnova tradice, která dodnes město prostupuje, se dotýkala i tehdejších gymnazistů. Vyvolávala v nich lítost z Valdštejnovy předčasné smrti a z jím proto nenaplněného záměru založit v Jičíně univerzitu. Kdo dnes může posoudit, jak by se co vyvíjelo, kdyby v Jičíně byla Valdštejnova univerzita. Tedy jak by se to vyvíjelo vůbec a s Lidkou Lisou zvláště.

Před maturitou zvažovala tři obory, které by ji zajímaly na vysoké škole. Osvícený chemikář, který pro studenty - zájemce pořádal velice zajímavá praktika, v ní vzbudil zájem o chemii. Snad prostředí rodného města, možná vliv předků - učitelů podněcoval její náchylnost k historii. Odrazovala ji však představa o samotářské práci v zaprášených archivech. Chtěla být "užitečná" a tak to vyhrála medicína.

A tak protože v Jičíně univerzitu Valdštejn zařídit nestačil, musela vzít po maturitě (1951) Lidka Lisá zavděk hradeckou lékařskou fakultou. Než však na ní mohla začít poznávat složitosti lidského těla, změnila vrchnost civilní fakultu na Vojenskou lékařskou fakultu a na ní se začínající medičce studovat nechtělo, ač materiální podmínky, které studentům, včetně dívek, vojáci nabízeli, byly mimořádně výhodné. Odebrala se proto do Prahy na Fakultu všeobecného lékařství, z které po třech letech přestoupila na fakultu naši, protože ji vábila pediatrie.

Studium ukončila v roce 1957. Dostala umístěnku, tak se to tenkrát praktikovalo, na dětské oddělení nemocnice v Trutnově, odkud ji často vysílali posílit chirurgické oddělení v Žacléři, gynekologické oddělení v Trutnově a také radit maminkám v podhorských dětských poradnách. 1. ledna 1959 nastoupila na krátkou dobu na dětskou kliniku Vinohradské nemocnice (do 15.5.1959) a od srpna do konce roku 1959 pracovala v této nemocnici na Krajské transfuzní stanici.

28. prosince 1959 zahájila činnost na I. dětské klinice profesora Švejcara v Dětské fakultní nemocnici na Karlově, nejprve (1959-1970) jako sekundární lékařka po boku asistentky Edity Lackové, endokrinoložky, která emigrovala a poté jako odborná asistentka (1970-1976). Atestaci I. stupně z pediatrie složila roku 1961, II. stupně roku 1969. V té době také stihla přivést na svět dvě děti. Ze syna se stal výborný lékař - radiolog, z dcery právnička. Roku 1975 obhájila kandidátskou disertační práci na téma Vylučování hydroxyprolinu u dětských endokrinopatií. Pak ji ovšem zase přitáhl rodný magický Jičín, takže byla rok a půl primářkou dětského oddělení tamní nemocnice a okresním pediatrem (září 1976 - leden 1978). Endokrinologii, které se už dříve věnovala, však neopustila. Benevolencí profesora Kubáta pracovala jednou za čtrnáct dní v endokrinologické ambulanci I. dětské kliniky a ve steroidní laboratoři.

1. února roku 1978 se na přání tehdejšího přednosty kliniky profesora Kamila Kubáta na kliniku vrátila do funkce odborné asistenty a roku 1981 byla jmenována docentkou pediatrie po obhájení práce Vrozený adrenogenitální syndrom. V únoru 1989 získala hodnost doktora lékařských věd - tématem práce byly Poruchy sexuální diferenciace a 1. prosince 1993 se stala profesorkou. Tak jak to zákon stanovil, obhájila před profesorským řízením habilitační práci věnovanou Vrozené hyperplazii nadledvin.

Jak vyplývá z témat prací, které jsem zmínil, stala se hlavním zájmem profesorky Lisé endokrinologie. Nepochybuji, že ji ovlivnila i v krátkém období jejích začátků na Dětské klinice Vinohradské nemocnice její tehdejší přednostka - paní profesorka Jiřina Čížková - Písařovicová, která mj. napsala monografii Dětská endokrinologie (ale jak prostořeký jazyk Lidky Lisé uvádí, léčila děti také tajemnými extrakty z bylin) a pak už jmenovaná asistentka Lacková. Profesor Švejcar nepochybně endokrinologii i oběma dámám přál. Už tehdy vládly steroidní laboratoří.

Paní profesorka stále čile přednáší a publikuje, je autorkou mnoha prací v odborných časopisech, čtyř monografií, dvě další jsou v tiskárně, také chystá k vydání jednu publikaci memoárovou. Je členkou komise pro státní závěrečné zkoušky na naší fakultě a na Lékařské fakultě v Hradci Králové a členkou mezioborových komisí na lékařských fakultách hradecké a plzeňské. Ovšem nejzáslužnější mimoklinickou aktivitou je funkce vedoucí redaktorky časopisu Česko-slovenská pediatrie, kterou zastává v celém polistopadovém období. Jistě nemusím nikoho z vás přesvědčovat o tom, jak náročná z mnoha hledisek je redakční práce, navíc časopisu tak významného. V tomto posledním období historie našeho státu se konečně může také aktivně zúčastňovat kongresů European Society of Pediatric Endocrinology v zahraničí.

To, že se stala paní profesorka lékařkou, mohla geneticky ovlivnit její prababička. Byla porodní bábou, starala se o zdraví lidí vůkol a živila tak celou chudou rodinu. Dodnes má Lidka Lisá doma prababiččinu knížku Porodnictví pro babičky, kterou pro ně napsal profesor Václav Rubeška.

To, že je paní profesorka náruživou čtenářkou, mají zřejmě na svědomí mužští předkové z matčiny strany. Všichni byli podkrkonošskými kantory typu "zapadlých vlastenců". Nejraději a zcela pravidelně čte literaturu biografickou a historickou. Stejně miluje umění výtvarné - je členkou Spolku Hollar. Navštěvuje koncerty vážné hudby.

Pravidelně chodí se svými dětmi či dvěma vnuky na dlouhé túry po Českém ráji, trasa Sedmihorky - Hrubá Skála - Valdštejn - Trutnov nebo Jičín - Sobotka - Mnichovo Hradiště a Drábské světničky a protože ani to ji neudolá, zakládá na jednom ze svých restituovaných pozemků ovocný sad.

Všechny medaile, kterými fakulta disponuje, už paní profesorka získala. Žádnou další nemáme. Snad ale tento nedostatek vyváží projevy naší úcty a našeho vztahu k ní. Všechno dobré, paní profesorko !

Laudace docentu MUDr. Petru Zobanovi, CSc.

Vědecká rada UK 2. lékařské faklty dne 12. června 2003

 

Docent Zoban, proděkan naší fakulty, žije obklopen láskou a péčí mnoha žen. Tří doma - manželky Anny, dětské oční lékařky, dvaadvacetileté dcery Barbory, studentky speciální pedagogiky a devatenáctileté dcery Kateřiny, čerstvé maturantky na Arcibiskupském gymnáziu v Praze a nespočtem žen v nemocnici, kterým vypiplává novorozeňata, zejména ta pod váhou, k radostnému žití.

Narodil se jinde než se narodit měl. Během cesty rodičů, otce lesního inženýra a matky - absolventky rodinné školy, z Brna do Frýdlantu nad Ostravicí, kam jeli za babičkou, projevil Petr Zoban nedočkavost a zvědavost. Přerušil jejich cestu ve Frýdku- Místku, v němž ovšem pak nikdy nepobýval.

V Brně žil Petr Zoban jenom rok. Ostatní předškolní léta prožíval v Ostravici, údolní vesnici při stejnojmenné říčce, prodírající se mezi beskydskými vrcholy Lysou horou a Smrkem. Tam také začal chodit do jednotřídky spravované vlídným panem řídícím, ale už druhou třídu dochodil v Praze, kam se roku 1956 rodina přestěhovala. I když bydleli na příjemné Hanspaulce, byl to pro malého kluka rozdíl: vesnice Ostravice - město Praha, říčka Ostravice - řeka Vltava, lesy a hory - pražské ulice. Také kluci byli jiní, ale učitelé ve škole v Sušické ulici výborní. V letech 1963-1966 studoval na gymnáziu, resp. SVŠ ve Velvarské ulici v Dejvicích. Maturoval s vyznamenáním.

Všichni si mysleli, že je Petr Zoban technický typ a že bude další studium orientovat tímto směrem. Vyšplouchl je a nastoupil ke studiu medicíny na Fakultu dětského lékařství. Už od třetího roku byl pomocnou vědeckou sílou v laboratoři experimenátlní kardiologie prof. Ošťádala na Fyziologickém ústavu ČSAV. I když uvažoval do budoucna o teorii, nakonec ho přece jen zvábila medicína klinická. Po promoci roku 1972 nastoupil na kardiologické oddělení Interní kliniky FN na Vinohradech, ale už po dvou měsících přesídlil v rámci základní vojenské služby do Domažlic. Tam si ověřoval platnost během studia získaných vědomostí. PNC opravdu likvidoval streptokoky a přes noc kuchařskými nedouky v kuchyni přechovávaná vaječná pomazánka likvidovala svými následky bojeschopnost celé jednotky.

Po vojně nastoupil Petr Zoban na I. dětskou kliniku FNM (absolventi FDL byli nuceni působit v oboru pediatrie), což mu konvenovalo, a až do současné doby je s tím co dělá spokojen. Po všeobecném pediatrickém vzdělání složil v roce 1976 atestaci I. stupně z pediatrie. Roku 1978 ho přednosta kliniky ustanovil asistentem a zařadil ho do neonatologického týmu docenta Václava Mydlila. Jeho zásluhou a za přispění MUDr. Nataši Šimánkové začala fakulta získávat nového neonatologa. V roce 1980 absolvoval čtyřměsíční studijní pobyt v Dánsku na vynikajícím pracovišti nestora evropské neonatologie prof. Benta Friis - Hansena. Stáž definitivně rozhodla o jeho celoživotním zaměření. V roce 1981 složil Petr Zoban atestaci II. stupně z pediatrie, roku 1986 absolvoval druhou zahraniční stáž v Helsinkách na oddělení prof. Kari Raivia a v roce 1987 obhájil na naší fakultě kandidátskou disertační práci na téma "Příspěvek k problematice vazební kapacity albuminu pro bilirubin u novorozence". Místem třetí zahraniční stáže byly USA. Během čtyř měsíců prošel neonatologickými pracovišti na Harvard Medical School v Bostonu, v dětské nemocnici ve Filadelfii a v King-Drew Medical Center při UCLA v Los Angeles. Po návratu z USA vypracoval doc. Zoban systém postgraduálního vzdělávání v neonatologii pro ČR, včetně standardizovaného resuscitačního programu pro novorozence. To je velká zásluha, jejímž prostřednictvím se zvýšila úroveň neonatologické péče. V roce 1993 obhájil před vědeckou radou naší fakulty habilitační práci na téma "Klinický pohled na nežádoucí účinky léčby hypoxie nedonošených dětí kyslíkem" a stal se docentem pro obor pediatrie.

Docent Zoban je od roku 1995 vedoucím lékařem neonatologického oddělení s jednotkou intenzivní a resuscitační péče naší Gynekologicko- porodnické kliniky a společně s jejím porodnickým úsekem tvoří od roku 1992 Perinatologické centrum FNM a 2. LF UK. Od téhož roku spolupracuje oddělení doc. Zobana s neonatologickým centrem Univerzity v Salt Lake City v Utahu, které v roce 1998 na měsíc navštívil.

Vědecko-výzkumný zájem docenta Zobana se orientuje na klinicko - biochemickou problematiku postnatální adaptace. V systému postgraduálního vzdělávání v pediatrii - neonatologii jsou středem jeho pozornosti plicní sufraktant, stabilita plic novorozenců a její změny při hypoxii a infekci, problematika resuscitace novorozence po porodu, kyslík v léčbě nedonošených novorozenců a jeho negativní efekty a edukační systém pro postgraduální vzdělávání v neonatologii. Stanovené pensum učí docent Zoban samozřejmě i naše studenty pregraduální. Docent Zoban je autorem a spoluautorem více než 80 publikací v tuzemských i zahraničních časopisech a od roku 1990 byl a je řešitelem či spoluřešitelem pěti grantů IGA MZ ČR a jednoho grantu GAČR. Zmínil jsem, že jeho učitelem byl docent Mydlil. Ovšem velký vliv na jeho práci měla a má paní profesorka Tomášová. Mnoho od ní získal, za mnohé jí vděčí.

Docent Zoban je zakládajícím členem České neonatologické společnosti. Byl jejím předsedou při jejím vzniku a je jím v současnosti, v mezidobí byl jejím vědeckým sekretářem. Je členem České pediatrické společnosti, zástupcem ČR v European Association of Perinatal Medicine, konzultantem MZd ČR pro obor neonatologie, členem redakčních rad časopisů Česko-slovenská pediatrie a Neonatologické listy, opakovaně předsedou Akademického senátu naší fakulty a čilým organizátorem a spoluorganizátorem evropských kongresů perinatální medicíny a předsedou organizačního výboru dvou mezinárodních sympozií o vývojové perinatální a neonatální medicíně v Praze, minulého v roce 2000 a budoucího na podzim 2003.

Petr Zoban nonneonatolog čte rád historické romány a literaturu faktu, má rád výtvarné umění, z jehož bohatství preferuje vlámské malířství, ale také expresionismus. Večer při kávě se zaposlouchává do mistrů českého klasicismu - Vejvanovských, Rejchy, Stamice, Myslivečka, Brixiho, Voříška, Koželuha, Tůmy a dalších. Je turistou, který chodívá za konkrétním cílem - na hrady, zámky, skanzeny, ale v létě také jenom pro radost po horách (hlavně po milovaných Beskydech). Je také cykloturistou a v zimě lyžařem. Je dobré vědět, že pro přátele rád uvaří. Co uvaří ovšem neprozradil. Ujišťuji vás však, že kuchařské umění docenta Zobana nebylo příčinou toho, že jsem ho požádal, aby ve stávajícím akademickém období přijal funkci studijního proděkana pro klinické obory. Důvodem bylo vědomí o jeho charakteru a schopnostech.

Mnoho příjemných budoucích let, milý Petře !

Laudace Ing. Evě Kuželové

Vědecká rada UK 2. lékařské fakulty dne 18. září 2003

 

Laudace je ze své podstaty vždycky chválou. Latinské laudare znamená chváliti. Příležitostí k veřejné pochvale pak bývají zejména narozeniny. Právě k těm prvním, které jsou laudace hodny, dospěla tajemnice naší fakulty paní Ing. Eva Kuželová.

Laudace mívá tři části. První zmiňuje jubilantův běh života, druhá práci, kterou do té doby vykonal a jeho zásluhy o instituci, které slouží a třetí jeho člověčenství.

Naše paní tajemnice se narodila 30. září v Městci Králové. V něm vychodila základní školu a začala studovat na Střední průmyslové škole chemické na Novém Městě pražském v Křemencově ulici. To není ledasjaká ulice, ale ulice známá jak proslaveným gymnáziem na kterém studovalo mnoho významných osobností, včetně několika našich významných lékařských předků, tak proslulým pivovarem U Fleků, jehož vznik je zaznamenán již roku 1499. Že U Fleků vaří vynikající 13° černé pivo jistě každý z vás ví, že ale až od poloviny 19. století nevíte asi všichni. A teprve na přelomu 19. století do století 20. provedl sládek Josef Karel Khop významné úpravy pivnice - vznikla síň Rytířská, sály Kufr, Emauzy, Staročeský, pro literáty tzv. Akademie, z verandy sálek Jitrnice a další, které vyzdobil populární pražský malíř Láďa Novák. Jsou to fresky mezi evropskými hostinci nevídané. Samozřejmě se nabízí, zda Eva Kuželová, tehdy ještě Špinková, nechodila společně se spolužáky obdivovat více ty hezké sály a ochutnávat pivo než navštěvovala blízkou chemickou školu.

Nicméně na ní roku 1978 maturovala a po maturitě se jala studovat na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, na které složila státní zkoušku 6. června roku 1978, aby o deset dní později získala po obhájení práce "Matematické modelování průběhu tavení skla" na katedře technologie silikátů diplom (16. června 1978).

V letech 1978 - 1985 pracovala Ing. Kuželová jako samostatný referent technického rozvoje v Pražských cihelnách. V témže období se vdala za pana Ing. Miroslava Kuželu a přivedla s jeho přispěním na svět dva syny - Davida (1979) a Jakuba (1982). V období let 1985-1988 působila v odboru ekonomiky práce na generálním ředitelství Cementáren a vápenek a mezi roky 1988-1991 byla vedoucí ekonomického oddělení Zenitcentra. Posléze se stala vedoucí personálního a mzdového oddělení a asistentkou ředitele reklamní agentury Rapid. Změny pracovišť nepřičítejte její náchylnosti k fluktuaci. První dva zmíněné podniky přemístily své působení mimo Prahu, třetí zanikl (neuvádí se, že její vinou) a ve čtvrtém pracuje její manžel ve vedoucí funkci. Byl by to střet zájmů.

Tak se dostala Ing. Kuželová k nám. 11. října 1999 nastoupila na děkanát ve funkci organizačně - technického pracovníka na úseku práce a mezd, ovšem vzápětí se zúčastnila výběrového řízení na uvolněné místo tajemníka fakulty, členy komise přesvědčila a děkan fakulty docent Bojar ji do této funkce instaloval dnem 1. prosince 1999. Tak to bylo a je to tak dobře. Je to dobře proto, že pod vedením Ing. Kuželové se toho hodně na děkanátu zlepšilo. Vztahy se zklidnily, práce se zpřesnila, problémů ubylo. Vnímají to pracovníci děkanátu, vnímáme to my v kolegiu a vnímají to zcela jistě i členové akademické obce - pedagogové i studenti. Když ničím jiným, pak tím, že ze strany děkanátu nemají problémy, že děkanát spolehlivě funguje.

Možná, že se to v každodenním chvatu, kterým akademičtí občané fakulty žijí, ani tak nezdá. Ale fungování děkanátu je jednou ze základních podmínek plynulého a pozornost nevzbuzujícího chodu složitého organismu celé fakulty. Pokud činnost děkanátu pozornost vzbuzuje, bývá to výstražným znamením, že něco není v pořádku. Připomínám, že velikou zásluhu na úrovni práce děkanátu, a tím fakulty, má jeho šéf - tajemník, tj. na našem děkanátu paní tajemnice.

Narodit se 30. září znamená narodit se ve znamení Vah. V příslušných knihách jsem se poučil, že toto znamení je nejúžeji spojeno se spravedlností, že lidé v něm zrození mají vyváženou lidskost předcházejícího znamení Vodnáře a podivínství následujícího znamení Blíženců, že ztělesňují intelektuální přístup k životu a že právě ona vyváženost nedovoluje převládat ani jejich přísně racionální, ani intuitivní stránce povahy. Jsou to jedinci zřejmé rovnováhy mezi tělesným a duchovním. Jejich planetou je Venuše, která spojuje znamení Vah s krásou, uměřeností a smyslem pro harmonii. Tolik říkají o vlastnostech naší paní tajemnice zvěrokruh a planety. Potvrzuji, že tomu tak opravdu je.

Neviděl jsem paní tajemnici rozčilovat se, neslyšel jsem ji ani křičet, ani vyhrožovat. Má schopnost řešit i složité situace v klidu, nenásilně, vysvětlit je a nabídnout východisko. Nám v kolegiu se s ní pracuje bezvadně. Navíc disponuje invencí, které není nikdy dostatek. Je spíše vzácným kořením. Proto rád připomínám, že na spolehlivém, vytrvalém chodu fakulty má velký podíl paní tajemnice. K odborným schopnostem (ty jistě utužily její zkušenosti z minulých let) přidává své vlastnosti lidské.

Věřte mi, že vykonávat dobře funkci tajemníka fakulty není snadné. Velice často je to dokonce nesnadné. Paní inženýrka Kuželová si s tím však dokáže poradit. Jistě k tomu přispívá rodinná pohoda - oba její synové jsou zdárnými vysokoškoláky (jeden studuje na Vysoké škole ekonomické, druhý na Elektrotechnické fakultě ČVUT), ale také její záliby.

Mohl bych je shrnout konstatováním, že Eva Kuželová je pěstitelka. Ze všeho nejvíce pěstuje květiny, a to v bytě i na zahradě. Připomínám si Zahradníkův rok Karla Čapka a snažím se v jeho ilustracích v ní vyměnit postavu muže za postavu ženskou, tedy paní tajemníkovou. Pěstuje však i turistiku a protože jí nestačí chodit, namáhá se i na kole. Říká se tomu cykloturistika. Pěstuje také čtení, hlavně s historickou tématikou, což je v oblibě nás mnohých v této radě (což vím, jak tak po léta skládám laudace). Pěstuje pasivně také hudbu. I to je v oblibě některých, ale zatím mi nikdo z těch, na které jsem jejich záliby prozrazoval, neřekl, že miluje hudbu klavírní a zvláště varhanní.

Když si to všechno dáte dohromady je úctyhodné, jak to paní tajemnice stihne a při tom bývá každý den na děkanátu už velice časně.

Vážená paní tajemnice, milá Evo, přeji Ti za nás všechny jen to nejlepší. Přeji Ti, abys ještě dlouhá léta vydržela. Fakultě přeji totéž (tedy aby i ona ještě dlouhá léta vydržela).

Ale dovolte mi ještě krátké addendum ke Flekům. Hospodu na všem známém místě vybudoval Vít Skřemenec - odtud později označení Na Skřemenci, resp. Na Křemenci  a posléze Křemencova ulice. Rodině Flekovské náležel dům od roku 1792.  Stoupající schopnosti a žízeň Pražanů dokládá, že zatímco tenkrát v 18. století vařili U Fleků 24 várek piva ročně (jedna várka měla 20 sudů), tedy 480 sudů celkem, v současnosti se jich vaří 15.000. Jedním z dalších majitelů pivovaru byl Eliáš Myslík - odtud sousední Myslíkova ulice - a na počátku 19. století František Pštross. A to je další ulice v sousedství pivovaru. Prostě pivo  a pivovarníci spoluutvářeli historii Prahy i naší tajemnice.

Laudace doc. MUDr. Aleši Filoušovi, CSc.

Vědecká rada UK 2. lékařské fakulty dne 18. září 2003

 

26. září se mezi padesátníky - členy akademické obce naší fakulty zařadil pan MUDr. Aleš Filouš, CSc., docent oftalmologie a školský zástupce přednosty Oční kliniky dětí a dospělých 2. LF UK. Narodil se v Praze, absolvoval gymnázium (v ulici) Nad Turbovou. V Praze - Košířích (maturoval roku 1972) a vystudoval Fakultu dětského lékařství UK v Praze. Promoval v roce 1978.

Následujících sedm let (1978-1985) byl sekundárním lékařem očního oddělení Krajské nemocnice v Českých Budějovicích.

Situace v období existence Fakulty dětského lékařství nebyla někdy pro její absolventy jednoduchá. Kromě toho, že tak jako absolventi ostatních lékařských fakult byli "v zájmu zachování zdraví pracujících" (jako kdyby oni i další vzdělanci nebyli pracující) přidělováni na nejrůznější místa podle jejich stranou ohodnoceného vztahu k socialismu a k pracujícím, museli, pokud chtěli pracovat v jiném oboru než pediatrii, žádat ministerstvo zdravotnictví o uvolnění z oboru.

A tak poté, co byl doktor Filouš "uvolněn z profilu pediatrie pro obor oftalmologie" - tak zněla tenkrát úřední dikce, stal se mu šéfem výborný pan primář Pitter, nicméně i on usoudil, že "dostal přidělení do oboru oftalmologie s tím, že těžiště jeho práce bude v dětské oftalmologii". Docent Filouš vzpomíná na toto období své dosavadní praxe rád a v dobrém.

Roku 1981 absolvoval odborný refrakční kurs a téhož roku složil atestaci I. stupně z oftalmologie. V Budějovicích se seznámil s širokou škálou oftalmologických operací včetně vitreoretinálních, samostatně operoval katarakty, glaukomy i perforační poranění oka. a tak už značně zkušený nastoupil 1. srpna 1985 na Dětskou oční kliniku naší fakulty a motolské nemocnice, kterou vedla paní profesorka Helena Lomíčková, a přestěhoval se s rodinou do svého rodiště.

Atestaci II. stupně z oftalmologie složil pak kolega Filouš hned roku 1986 a následujícího roku se stal odborným asistentem kliniky. Práce na Dětské oční klinice přinesla změnu zejména v tom, že doktor Filouš postrádal zpočátku rozhovor s pacientem, ono "popovídání" s dospělým pacientem, zvýrazněné vztahy menšího města. Postupně dospěl k poznání, že je možné a zajímavé povídat si i s malými dětmi a navíc, že spolupráce s těmi nejmenšími, předškolního věku, je někdy lepší než s dospělými. Tak doktor Filouš pronikal postupně i do psychologické problematiky malých pacientů a ověřil názor legendární osobnosti pediatrické oftalmologie profesora von Noordena, že mnohé je možné zjistit jen aspexí (pověstné je jeho doporučení "Don´t touch the child").

Roku 1993 obhájil doktor Filouš kandidátskou disertaci na 1. lékařské fakultě UK. Tématem byla "Diabetická retinopatie u dětí a mladistvých". Zdrojem mu jistě byla participace na řešení výzkumného úkolu "Optimalizace léčby diabetes mellitus ve věkovém období 0-19 let" v letech 1987-1990. Dispenzární péči o diabetiky sledované na II. dětské klinice zajišťuje stále.

Habilitační řízení kolegy Filouše proběhlo roku 1998. Obhajoval práci "Vrozený glaukom - diagnostika a léčba". a právě v této souvislosti zmiňuji, že i v oboru relativně "malém" jakým je dětská oftalmologie, se odborné zájmy dále štěpí a že docent Filouš je vtažen především do problematiky glaukomu a katarakty, která je pro dětský věk soustředěna celostátně na naši oční kliniku. Mimořádně ceněný je zavedený skrinink vrozené katarakty v ČR, zorganizovaný společně s neonatologickým oddělením - od poloviny letošního roku se vyšetřuje více než 80 % novorozenců a v roce příštím to budou všichni. Musím zmínit, že docent Filouš provedl jako první na klinice trabekulotomii a pars plicata lensektomii s použitím podle jeho návrhu vyrobeného instrumentária. Obě tyto nitrooční operace rozšířily škálu mikrochirurgických výkonů. Ovšem stejně tak musím zmínit, že ač dětský oftalmolog, vyšetřuje a léčí docent Filouš i pacienty dospělé.

Docent Filouš absolvoval šest postgraduálních odborných kurzů v ČR i v zahraničí a byl opakovaně na jedno - až dvanáctitýdenních studijních pobytech ve Spolkové republice Německo, v Rakousku a ve Spojených státech amerických. Je členem České oftalmologické společnosti, České glaukomové společnosti, České kontaktologické společnosti, České strabologické asociace, European Glaucoma Society a The American Association for Pediatric Ophtalmology and Strabismus.

Do pedagogické činnosti kliniky je docent Filouš zapojen od školního roku 1986/87, od roku 1994 učí i posluchače bakalářského studia optiky a optometrie, od roku 2001 je garantem tohoto programu a školitelem nebo oponentem diplomových prací studentů. Je autorem monografie o vrozeném glaukomu, pěti kapitol v monografiích a 37 primárních publikací, z nichž některé vyšly v zahraničních časopisech s IF (Acta Ophtalmologica, Journal of the American Association for Pediatric Ophtalmology and Strabismus). Přednášel více než 70x na odborných konferencích, z toho 9x v zahraničí.

V závěru laudace prozrazuji, že manželka pana docenta Eva je praktickou lékařkou pro děti a dorost, starší syn Tomáš vystudoval Fakultu architektury ČVUT a mladší Pavel letos maturoval, takže co z něho bude se teprve uvidí. Docent Filouš rád cestuje s rodinou po Čechách i po světě a jinak ve volných chvílích dře, jak to u nás bývá, na zakoupeném bývalém statku u Litomyšle.

Laudace paní Danuši Wotřelové

Vědecká rada UK 2. lékařské fakulty dne 18. září 2003

 

Jsem opravdu rád, že mám dnes příležitost gratulovat k narozeninám pracovnici fakulty z nejvěrnějších - paní Danuši Wotřelové. Gratuluji ji s dost velkým zpožděním, ale to mi jistě odpustí, protože prázdninové horko letního období (letos mimořádné) zmrazuje činnost celé fakulty včetně děkanátu a vědecké rady.

Zpoždění nikterak neubírá na upřímnosti mému vinšování. Jak také jinak při vědomí, že paní Wotřelová odevzdává fakultě, resp. nám všem dokonalou práci od roku 1965, to jest plných 38 let.

Paní Wotřelová se sice narodila v Praze, ale pohnutý osud ji nedopřál prožívat dětství v rodném městě. Její otec byl pilotem Československých aerolinií a v roce 1939 odešel spolu s českými piloty přes Polsko do Francie a posléze do Velké Británie, aby se podílel na boji proti nacistickému Německu a na osvobození Československé republiky. To byl jeho dceři rok. V roce 1942 ve válce padnul. S matkou žila pak u jejích rodičů na Moravě. Tam přežily celou válku díky slušným lidem v okolí. Po válce se vrátily do Prahy. Otec se  paní Wotřelové ale už vrátit nemohl.

Paní Wotřelová pak studovala na Vyšší hospodářské škole a v roce 1957 maturovala. Dostala umístěnku do Československých aerolinií, ovšem tam příliš dlouho nesetrvala. Po mateřské dovolené v už vzpomenutém roce 1965 nastoupila na Fakultu dětského lékařství na místo sekretářky děkana - tehdy profesora Máčka. Zhruba po třech letech přesídlila do naší knihovny a v ní, resp. v Ústavu vědeckých informací pracuje dodnes.

Když nastoupila do fakultní knihovny byla její vedoucí paní doktorka Anna Patočková. To byla žena na svém místě, koncepční a energická. Na její doporučení vystudovala paní Wotřelová dálkově Střední knihovnickou školu a podruhé maturovala 14. června 1972.

Ovšem ani v dalších létech nebyl osud vůči paní Wotřelové příliš ohleduplný. Matka, která ji samotná vychovávala, měla z válečných, ale i poválečných okolností podlomené zdraví a už v šedesáti letech zemřela. A tak žije paní Wotřelová se svojí dcerou a se svojí vnučkou a ze všeho nejraději plní roli babičky. Ovšem ani při této činnosti a při práci mezi knihami na fakultě knih nemá dost a ve volných chvílích se znovu těší knihami a také poslouchá klasickou hudbu a zušlechťuje zahradu.

Je významné a důležité, že paní Wotřelová je laskavá a milá dáma, která nejenom plní po ta dlouhá léta svoje povinnosti na výbornou, ale zejména to, že je plní s ochotou a ráda. Vykonala pro fakultu opravdu veliký kus dobré práce. Spolu s upřímným přáním ve všem příznivých budoucích let ji proto vyjadřuji veliké poděkování. Opravdu si je zaslouží.

Laudace doc. PhDr. Janě Kocourkové

Vědecká rada UK 2. lékařské fakulty dne 18. září 2003

 

Na výzvu, aby mi poodhalila část svého soukromí, protože strohé úřední formuláře k laudaci nestačí, jsem dostal odpověď stručnou, avšak hodnou znamenitého psychologa. Paní docentka Jana Kocourková mi poslala, a to je jí formulovaný nadpis, "Krátké narozeninové rozjímání". Upoutal mě hned úvodní odstavec: "Nebývá jednoduché těšit se z osobních výročí, která připomínají, jak čas utíká. Člověk dělá tak trochu interview sám se sebou. Takové vnitřní rozhovory jsem se naučila v průběhu svého profesního zrání a také jsem to učila svoje pacienty i kolegy, které jsem trénovala v psychoterapii". Jistě vnímáte, jak to, čemu věnovala a věnuje paní docentka své úsilí, prolíná její veškeré bytí. "Interview sám se sebou."  To je jiná, moderní formulace starověkého "poznej sám sebe", které většině současníků úplně chybí.

Mým úkolem ovšem je předat alespoň trochu poznání o paní docentce. Narodila se v Novém Městě na Moravě. To je druhá okolnost, která mě neobyčejně oslovila. V Novém Městě na Moravě jsem prožil všechny prázdniny svého dětství - letní i zimní. Teta tam měla pilu, pilu  s vantrokama, jako v té národní písni a jistě si dovedete představit, že v okamžiku, kdy jsem se dočetl o rodišti paní docentky, jsem přestal psát a začal vzpomínat. Ovšem právě v roce, kdy se paní docentka narodila jsem přestal do Nového Města jezdit, protože moje teta zemřela. Promiňte úlet do mládí.

Po maturitě na Střední všeobecně vzdělávací škole (1966) zahájila studia na Filozofické fakultě v Brně. Bylo to pro brněnskou katedru psychologie období relativně příznivé. Umožnilo jí poznat základy toho, co ji vždycky u druhých lidí a ve vlastním psychologickém přístupu zajímalo. To, co není na první pohled vidět. Vzpomíná na několik učitelů, nejvíce na PhDr. Huga Širokého, který se zajímal o psychoanalýzu a své zaujetí dokázal předat svým žákům. Pilná studentka ale studovala spolu s psychologií další obor - filmovou vědu. Žila mezi psychologií, knihami, divadlem a filmem. V roce 1971 složila na Filozofické fakultě tehdy Univerzity Jana Evangelisty Purkyně státní zkoušku a nastoupila jako klinický psycholog na psychiatrické oddělení polikliniky v Třebíči. Setrvala na něm do roku 1974, kdy se jí narodila dcera Magdaléna.

Po mateřské dovolené nastoupila 1. května roku 1976 na Kliniku dětské psychiatrie ve FNM a je jí věrná dosud (tj. zatím 27 let).

V roce 1982 prošla na pražské Filozofické fakultě rigorózním řízením  a stala se doktorkou filozofie. Roku 1884  zvládla s úspěchem specializační zkoušku z klinické psychologie v pražském ILF. Následující rok (1985) ukončila vzdělání v psychoterapii a psychoanalýze. Roku 1992 se stala konečně odborným asistentem Dětské psychiatrické kliniky a v roce 1996 zvládla habilitační řízení na naší fakultě pro obor lékařská psychologie. Od 10. června 1996 máme tedy na fakultě paní docentku psycholožku. Ne ledajakou, protože dokázala v sobě sdružit všechno, co se naučila pregraduálně - psychologii, filozofii, literaturu i film se zkušenostmi, které jí dalo prostředí medicínské. To naplnilo dávný zájem, který ji fascinuje, totiž poodhalovat tajemství, která se ukrývají v lidských duších. Poodhalovat je jim samým a tím jim pomáhat porozumět si. To je vlastně smyslem psychoanalyticky orientované psychoterapie. Je zásluhou docenta Horta a primáře Špitze, že se paní docentka mohla věnovat této problematice v době, kdy okolnosti nebyly této orientaci nakloněny.

Teprve po roce 1990 si mohla paní docentka doplnit své poznání stážemi v zahraničí:

- specializované pracoviště pro léčbu mentální anorexie, St. George Hospital, Medical School, Londýn, duben 1992

- výzkumný projekt psychoterapie pro poruchy příjmu potravy, Forschungsstelle für Psychotherapie, Stuttgart, červen 1995

- dětské psychiatrické oddělení se zaměřením na děti s mentální anorexií, Stockholm, listopad 1996

- univerzitní poradenské centrum Londýn, duben 1996

- oddělení komunikačních dovedností, UMDS, Londýn, leden 1997

- univerzitní psychologické poradenství, Kodaň, duben 1997

Paní docentka zastává významné funkce v odborných společnostech. Je

- viceprezident České psychoanalytické společnosti

- člen výboru společnosti pro psychoterapii a rodinnou terapii ČLS

- člen výboru sekce pro dětskou a dorostovou psychiatrii ČLS

- člen odborné rady Asociace klinických psychologů Čech, Moravy a Slezska

- člen The International Psychoanalytical Association

Docentka Kocourková se intenzivně podílí na výuce psychiatrie, základů psychoterapie a komunikačních dovedností. V klinické oblasti se věnuje nemocným s poruchami příjmu potravy a s poruchami posttraumatickými. V činnosti výzkumné participuje na hodnocení efektivity psychoterapie u pacientů s mentální anorexií.

V letech 1990-1992 byla externí učitelkou na katedře psychologie Filozofické fakulty UK v Praze a od roku 1992 působí na subkatedře pedopsychiatrie a psychoterapie IPVZ.

Všichni na fakultě dobře víme o jejím dlouholetém spravedlivém působení v Akademickém senátu fakulty a o prospěšné činnosti poradenské v psychologické poradně pro studenty 2. lékařské fakulty.

Definic života je mnoho. Jedna z nich uvádí, že život je láska. Život docentky Jany Kocourkové ji potvrzuje. Ona žije láskou ke své dceři a vnučce, které má ovšem poněkud z ruky - žijí v Itálii a láskou ke svému povolání - a to je láska k pacientům, studentům, spolupracovníkům na klinice i na celé fakultě. Za to jí máme rádi a za všechno odborné co dělá si jí vážíme.

Laudace prof. MUDr. Františku Kölbelovi, DrSc.

Vědecká rada UK 2. lékařské fakulty dne 18. září 2003

 

V letošním horkém létu, 13. července, rozšířil společnost sedmdesátníků naší fakulty profesor František Kölbel. Protože jsem o něm už jednu chvalořeč držel - před deseti léty při jeho šedesátinách, omezím životopisná data oslavence, která se nezměnila a jenom k nim něco přibylo, na stručný souhrn, spíše pro ty, kteří u toho tenkrát nebyli.

Profesor Kölbel je pražským rodákem. Základní vzdělání získal v libeňské škole, gymnaziální ukončil maturitou na proslulém gymnáziu v Truhlářské ulici v Praze 2 roku 1951. Bylo to, bohužel, už dva roky potom, kdy mu zemřel otec na infarkt myokardu. Smrt rodiče se vždycky snáší špatně. V 16 letech hůře. Okolnosti života nebyly pro něho a pro celou rodinu (má dva mladší sourozence) v tom období snadné. Přesto zahájil studium na pražské lékařské fakultě a úspěšně ho ukončil promocí sub summis auspiciis v roce 1957. (Jenom pro zajímavost poznamenávám, že prezident Masaryk dával ve své době takto úspěšným studentům zlaté hodinky.)

První popromoční rok působil v čáslavské nemocnici (zkoušel to také s chirurgií, ale nebylo to to pravé) a 15. srpna roku 1958 nastoupil na III. interní kliniku Fakulty všeobecného lékařství, kterou vedl profesor Charvát. V letech 1958-1964 na ní byl sekundárním lékařem, 1964-1986 odborným asistentem a 1986 - 1990 docentem. 15. listopadu roku 1990 nastoupil na místo přednosty Interní kliniky 2. lékařské fakulty a 1. června 1992 byl jmenován profesorem.

Atestaci I. stupně z vnitřního lékařství složil roku 1960, 2. stupně 1963, kandidátskou disertační práci "Metabolismus kyseliny močové a jeho odchylky" obhájil roku 1965 a doktorskou disertaci "Hypertrofie srdce v klinice a v experimentu" roku 1989.

Profesor Kölbel pracoval v létech 1965-1967 jako stipendista International Cardiology Foundation v laboratoři prof. Mommaertse na Kalifornské univerzitě v Los Angeles. Zabýval se možnostmi izolace ribozomů myokardu v různých fázích srdeční hypertrofie. V průběhu let věnoval pozornost některým aspektům poinfarktových srdečních aneurysmat, onemocněním spojeným se srdeční hypertrofií a tento zájem postupně transformoval do sféry molekulární kardiologie. Dalšími oblastmi odborné činnosti profesora Kölbela jsou kardiovaskulární systém ve stáří a vrozené srdeční vady dospělých. Hodné pozornosti je udělení Státní ceny skupině Schreiber - Štěpán - Kölbel (1988) za výsledky výzkumu, který se začal v roce 1979 zabývat problematikou endogennímu digitalisu podobného faktoru.

Profesor Kölbel je autorem a spoluautorem sedmi monografií. Za publikaci "Hypertrofie srdce. Klinické a experimentální aspekty" získal v roce 1970 Cenu Československé kardiologické společnosti. Sepsal šestero skript, publikoval přes 240 prací v českém a 40 v zahraničním odborném tisku. Je pořadatelem 1. (1995) a 2. vydání (1999) publikace Trendy soudobé kardiologie v nakladatelství Galén. V současné době věnuje úsilí překladu Klinické kardiologie nakladatelství Lange a je autorem několika kapitol připravované velké monografie Kardiologie, jejímiž hlavními autory jsou profesoři Petr Widimský a Michael Aschermann.

Úctyhodná je spolková činnost profesora Kölbla: Po několik let je předsedou Spolku českých lékařů v Praze, byl členem výboru České internistické společnosti, v letech 1991-95 byl místopředsedou a pokladníkem České kardiologické společnosti. Je řádným členem (Fellow) American College of Cardiology, International Society for Heart Research a členem výboru pracovní skupiny Grown-Up Congenital Heart Disease Evropské kardiologické společnosti. Je čestným členem České kardiologické společnosti, České internistické společnosti a Vereinigung der Bayerischen Internisten se sídlem v Mnichově. Je členem redakční rady časopisů Cor et Vasa, Medical Science Monitor a časopisu Postgraduální medicína. V letech 1999-2001 byl po dobu mandátu ČR delegátem ČR ve Stálém výboru Regionálního výboru Světové zdravotnické organizace pro Evropu.

Profesor Kölbel organizoval řadu mezinárodních kardiologických sympozií - Adaptibility of the Cardiac Muscle Praha, 1974; Hormones and the Heart Praha, 1983; Adult Congenital Heart Disease Praha, 1998. Jako asistent generálního sekretáře se podílel na organizaci XVI. Světového kongresu vnitřního lékařství (ISIM) v roce 1982 v Praze.

Přičteme-li k uvedeným aktivitám prof. Kölbela ještě dlouholetou a stále trvající činnost pedagogickou jak pregraduální, tak postgraduální, a samozřejmě i všechno co jsem sdělit nestačil nebo nemohl, protože o tom nevím, můžeme si dobře představit rozsah a úroveň dosavadního životního díla prof. Kölbla.

Ale dovolte mi úvahu o sedmdesátiletém profesoru Kölbelovi z jiného než faktografického pohledu. Získal jsem názor, že profesor Kölbel je v podstatě svého životního smýšlení tradicionalista. Snažil se a snaží v odborném konání udržet tradice svého mateřského pracoviště - III. interní kliniky a svého učitele prof. Josefa Charváta. Snaží se je zachovat ve smyslu respektování ducha či chcete-li genia pracoviště, ve smyslu zachování celistvého oboru s náležitou autonomii jednotlivých specializací, tak jak je ctil jeho učitel. Zachovává je v uznání veškerých práv svého nástupce. Dodržuje je vysokou úrovní činnosti pedagogické. Ctí je v oblasti starých univerzitních obyčejů. Ostatně proto je rok co rok znovu studenty žádán o převzetí funkce promotora a jím přednášenou sponzi je radost ve velké aule Karolina poslouchat. Váží si jich v činnosti spolkové při vědomí, že na tomto místě je jejich zakladatelem Jan Evangelista Purkyně. Rozmnožuje je ve vlastní rodině. Členové široké Kölblovy rodiny - sourozenci, bratranci, děti a vnoučata všech se pravidelně každý rok setkávají a rokují.

Chci také připomenout, že profesor Kölbel, ač sedmdesátník, pokračuje nejen v aktivitách odborných, ale i v naplňování svých radostí. Stále hraje rád tenis, jezdí na kole a v zimě utíká na běžkách. Ověřuje sám na sobě to, co přednáší v kurzu geriatrie, že totiž i v tomto věku lze úspěšně trénovat a udržovat sportovní výkony na dobré úrovni.

Asi největším koníčkem profesora Kölbela je ale myslivost. Dostal se k ní přes chalupaření. Jeho sousedi v malé vesničce na Sedlčansku jsou z velké části členy mysliveckého sdružení a milého pana profesora, když si ho "oťukali", mezi sebe přitáhli. Stal se myslivcem se vším všudy, tj. se zájmem o les, o zvěř a o její prospěch. a tak má nejenom pušku, ale také krumpáč a lopatu, vynáší z lesa neřád a sází stromky a ze všeho nejraději sedí zrána nebo zvečera sám na posedu a pozoruje krásu a moudrost přírody. Pyšní se puškou pražské firmy Nowotný, která měla ve 20. létech minulého století sídlo na Národní třídě a zřejmě i tím, že ho místní pan řídící naučil troubit na mysliveckou trubku borlici, kterou mu před čtvrtstoletím darovala jeho paní. a tak si, prosím, představte profesora Kölbela v mysliveckém jak troubí jako trubač mysliveckého sdružení při zahájení a ukončení lovu a nějaké lovecké signály i v jeho průběhu. Z této představy pak logicky vyplývá i moje přání. Ať Ti to, Františku,  ještě dlouho čistě troubí!

TopPage

Ročník č. 12 - Říjen - listopad 2003
Fakultní zprávy

Další cestička na fakultu

Rozhovor s Mgr. Marií Šamánkovou
In: Sestra - červen 2003


Od letošního školního roku by se mělo otevřít nově bakalářské studium ošetřovatelství na 2. LF v Praze. Jestli v tomto termínu nastoupí první studenti není v tuto chvíli zcela jisté, nicméně přípravy vrcholí. "Zárodky budoucí spolupráce sester a lékařů se rodí už na škole," řekla nám Mgr. Marie Šamánková, která vyučuje mediky, ale zároveň na fakultní půdu prošlapává cestičku i sestrám.

V otevření bakalářských oborů zatím pouze doufáme. Ministerstvo zdravotnictví nám schválilo akreditační program pro obor ošetřovatelství - všeobecná sestra a pro zdravotní laboranty. Studijní program pro radiologické asistenty je v poslední fázi připomínkového řízení (podotýkám, že náš rozhovor se odehrává 1. 4. 2003) a čekáme na schválení akreditační komise. Otevření bakalářského oboru ošetřovatelství - všeobecná sestra na naší fakultě přispěje k naplnění podmínek pro vstup do Evropské unie a k získání akreditace pro naše pracoviště - Fakultní nemocnici Motol.

Sestry z této nemocnice dostaly možnost se na studium připravit v kurzu-. Máme pocit, že se bude budoucím bakalářkám snáze studovat s takovouto průpravou?

Přípravný kurz se konal v gesci naší nemocnice, která ho financovala a celý projekt byl velmi výrazně podporován ředitelem nemocnice. Kurz zahrnoval přednášky z biologie, chemie a fyziky. Jeden blok přednášek byl zaměřen na umění se učit, hledat systém v učení. Přijímací zkoušky budou zaměřeny na uvedené okruhy. Do přípravky se přihlásilo 120 frekventantů, skutečně jich nastoupilo 108, dokončilo 92. Ke studiu se přihlásilo 61, přijato může být maximálně 40.

Novou koncepci vzdělávání jste vnesli i do výuky mediků v ošetřovatelství. Medici nyní studují 4 semestry místo jednoho. Proč došlo k takovému dosti významnému rozšíření?

V minulých létech se ošetřovatelství vyučovalo na fakultě pouze v zimním semestru prvního ročníku. Studenti se seznamovali velmi orientačně se základními ošetřovatelskými úkony pod vedením lékařů a sester na LDN v Motole. Naše nová koncepce předmětu se dělí na teorii a praxi. Teorie je obohacena o přednášky odborníků. Snažili jsme se naplnit teoretickou část tak, abychom medikům zprostředkovali získání poznatků z těch oblastí medicíny a ošetřovatelství, kam se během studia nedostanou, nebo přijdou z jiné strany. Některé naše teoreticko-praktické hodiny jsou zaměřeny na komunikaci. Snažíme se naučit budoucí lékaře najít správný kontakt s nemocným, s jeho rodinou.

Praktické úkony, které považujeme pro budoucí lékaře za významné, nejprve vyučujeme v kabinetě na modelových situacích. Zabýváme se převážně aplikacemi léků všech forem, technikami aplikací inzulínu, odběrem biologického materiálu, učíme mediky významu polohování nemocných, seznamujeme je s požadavky na prevenci dekubitů apod. Za nejvýznamnější považujeme praktika na odděleních - LDN, chirurgii a absolvují exkurzi na transfúzní stanici. Ve druhém ročníku jsou na dětských odděleních, specializovaných chirurgiích, na neurologii, na ortopedii a na interně, včetně možnosti přihlížet dialýze.

Máte zkušenosti s výukou budoucích sester i lékařů. Jak se vám učí, jaké jsou rozdíly?

Já žádné rozdíly nevnímám. Snažím se dávat každému, co jeho jest. M8m bohaté zkušenosti s výukou sanitářek, ošetřovatelek, sester, sester v pomaturitních oborech, v nejrůznějších kurzech, se studenty medicíny, českými i zahraničními. Vždy si musím připravit téma pro tu určitou skupinu, ke které přicházím. Vždy a na všech úrovních najdete pilné, pozorné a vnímavé studenty, stejně jako ty druhé.

Nezdá se vám, že studenti medicíny mají tendenci podceňovat dovednosti sestry, když oni tuto profesi vykonávat nebudou?

S podceňováním nebo přehlížením práce sester se setkáváme daleko méně, než jsme očekávali. Hned v úvodu se snažíme studentům vysvětlit fakt, že nikdo nepozná svoji profesi od základ, že těžko může vystoupit na vrchol. Sestry se také seznamují s prací sanitářek a ošetřovatelek. Zdravotnické týmy poskytují komplexní péči, každá role má svoje specifika a členové týmu by měli být navzájem rámcově obeznámeni s náplni své činnosti.

S projevy podceňování na praktikách jsme se nesetkali. Naopak, na odděleních, která máme pod vedením sester, většinou bakalářek, dochází k provázání obou profesí. Samozřejmě, že dochází i k situacím, kdy studenti mají pocit, že některé úkony - např. mytí nemocných - nejsou náplní jejich práce, ale to jsou opravdu výjimky.

Proč by vlastně měli lékaři ovládat základní dovednosti z ošetřovatelství?

Považuji za velmi významné, aby se studenti medicíny naučili základní ošetřovatelské péči, a tím získali vědomosti, kde mají navazovat v komplexní péči o nemocné, aby věděli, co mají a mohou očekávat od sester v profesní oblasti.

Jaký význam má toto studium pro utváření budoucího vztahu lékař - sestra?

Nejsem nepodložený optimista, abych zde prohlašovala, že absolvování našeho předmětu budou profesní vztahy mezi sestrami a lékaři bezproblémové, že dojde ke vzájemnému pochopení, úctě, toleranci a respektu. Mohu jenom doufat, že tomu tak jednou bude.

Jarmila Škubová

TopPage

 

Ročník č. 12 - Říjen - listopad 2003
Osobnosti fakulty

Rozhovor s prof. MUDr. Josefem Stejskalem, CSc. - 2.část

Tomáš Tvaroh
student 3. ročníku UK 2. LF


V posledním předprázdninovém čísle Pelikána vyšla první část rozhovoru s profesorem Stejskalem, bývalým šéfem našeho Ústavu patologické anatomie. V ní jsme se dostali až ke studiu pana profesora na Plzeňské lékařské fakultě a hlavně k jeho prvním dotekům s patologií. První otázkou tedy rovnou navážeme.

Jaké byly vaše profesionální patologické začátky?

Mé profesionální začátky v patologii měly své kladné stránky, ale také četné stíny. Vzhledem k podstatnému zlepšení své ekonomické situace jsem si za krátký čas mohl dovolit opustit sice zábavné, ale pro intenzivní studium často méně vhodné prostředí koleje a spolu se svým mladším bratrem, který nedávno získal méně lukrativní post demonstrátora na nově založené pedagogické fakultě, se přestěhovat do krásné garsonky poblíž fakultní nemocnice na Borech.

Ovšem byl to přepych dost draze zaplacený. Měl jsem za úkol vést 4 krát týdně pitevní cvičení, a v ostatních dnech pitvat samostatně, když jsem byl na řadě.  Bylo to sice únavné, ale získal jsem tím značnou znalost praktické patologie a seznámil jsem se s četnými pány asistenty klinických oborů, kteří chodili k pitvám. V duchu jsem se jim leckdy divil, že brali vážně moje vysvětlení, když nebyla po ruce paní šéfka. Ta zpravidla jezdívala v pátek odpoledne do Prahy a vracívala se až v pondělí před polednem, takže sobotní i pondělní pitvy bývaly zcela v režii nás studentů. Jen dva nejstarší z nás měli za sebou zkoušku z patologie, zatímco mne i obě mladší děvčata tato veledůležitá událost teprve čekala. Měli jsme všichni dosti značné praktické zkušenosti s pitevní diagnostikou, takže když byli za čas přiděleni do ústavu nově promovaní doktoři, žádali spíše oni o radu nás, než my je. Ovšem vesměs šlo o lékaře, kteří brali svůj pobyt na patologii jen jako přestupní stanici k jinému- oboru.

Paní šéfka se velmi snažila, abychom našli zalíbení v její milované patologii. Organizovala např. ve spolupráci se spolkem mediků zájezd vlakem do pražských patologických ústavů, abychom viděli, co ještě v Plzni chybí. Zúčastnilo se nečekaně hodně studentů, většinou ovšem těch, co ještě neměli zkoušku za sebou. Okouzlil nás hlavně profesor Václav Jedlička, který exkurzi ve svém 2. patol. anatom. ústavu doprovázel osobitým atraktivním výkladem. Naproti tomu prof. Šikl nás sice v Hlavově ústavu přátelsky uvítal, ale pak předal slovo své bývalé první asistentce a uklidil se do své pracovny. Věděli jsme, že paní šéfka tento ústav miluje a velmi touží se vrátit, už proto, že její odchod do Plzně nebyl dobrovolný, ale byl výsledkem pletich tzv. akčního výboru pražské fakulty.

Jinou akcí, která nás upoutala, byl úspěšný přednáškový večer na spolku plzeňských lékařů koncem října 1949, který se nakonec pro velký zájem diskutujících protáhl na večery dva. Psal jsem o něm již do listopadového "Pelikána" roku 1999.

Hovořil jste o tom, že práce na patologii měla také stinné stránky, jaké to byly?

Nevýhodou zaměstnání bylo, že jsme nemohli soustavně chodit na dopolední přednášky jiných oborů, což bylo v dobách, kdy učebnice byly vzácností, velký nedostatek. Také pro patologii nebyla k dostání žádná kniha, jediným soustavným pramenem byla "brněnská skripta". Spolek mediků v Brně totiž provedl vynikající partizánskou akci a vydal překlad stručné německé učebnice patologie - bez uvedení autora! V té době bylo možné ledacos! Pochopitelně naši učitelé měli k obsahu četné výhrady a zejména profesor Šikl postupně vydával své podstatně modernější přednášky. Pro toho, kdo finišoval před zkouškou z patologie - a mezi ně jsem také patřil - to leckdy bylo nepříjemné překvapení , když se najednou objevil další svazek, který bylo nutno prostudovat,  protože naše paní doktorka si skripta svého učitele oceňovala jako písmo svaté.

Byl to ovšem jen jeden z důvodů, proč jsem zkoušku z patologie stále odkládal. Paní šéfka mne i mladší kolegyně často veřejně pochválila, dokonce i před samotným Šiklem, který se přijel podívat, jak prosperuje patologie v jeho rodišti a povšiml si některých pomůcek, které jsem vyrobil. Jímala mě hrůza, že bych při zkoušce něco neuměl a zklamal tak svoji učitelku. Pochopitelně z toho nakonec byla podtržená výtečná, ale většina mých vrstevníků z Příbrami již v té době měla za sebou první klinické obory.

Jak to tedy tenkrát na plzeňské patologii pod vedením doktorky Benešové vypadalo? Zajisté bylo mnoho práce, jak se Vám to dařilo zvládat?

V ústavu bylo stále více práce, i když si paní šéfka vyprosila brigádnickou pomoc asistentů z pražské fakulty, kteří se měli střídat po třech měsících. Příliš se však neosvědčili, byli zvyklí na jiný styl práce a tak tíha pitev a praktik stále spočívala na zaměstnaných studentech. Nebylo to snadné, bráška mě nejednou našel spícího na pohovce pod svítící lampou, s prstem založeným v knize, kterou jsem se snažil studovat.

Plzeňská patologie v té době měla malou jednopatrovou budovu pro zdravotnický i školský provoz, který byl administrativně i personálně oddělený. Pitevny byly společné, histologické laboratoře oddělené, bakteriologie jen zdravotnická. Na každém ze tří širokých pitevních stolů se běžně během jednoho dne vystřídali tři-čtyři nebožtíci. Bílý plášť, gumová zástěra a galoše byly jediné hygienické pomůcky, které byly k disposici. Rukavic byl stálý nedostatek, takže se všechno, včetně sterkorálních peritonitid a tuberkulózních empyémů, pitvalo holýma rukama.

Nebezpečí infekce se dosti podceňovalo, dával se pozor spíše na infikovaná poranění rukou. Infekční hepatitidu jsme postupně dostali všichni. Pitval jsem rodičku, která měla malá, měkká a žlutá játra - a zažívací potíže se objevily současně u mne i u sanitáře, který se mnou pitval. Sežloutl později podstatně více než já, asi proto, že bojoval proti nevolnosti zvýšenými dávkami rumu, který se fasoval. Chtěl jsem se léčit doma, ale právě vyšlo nařízení o povinné hospitalizaci. Uložili mě tedy na interně na přistýlku v protekčním pokoji, kde byl se mnou venkovský lékař po infarktu, rolník s pankreatitidou a železniční úředník s nejhorší polyartritidou, jakou jsem kdy v životě viděl. Setkal jsem se s ním znovu o pár týdnů později, když jsem již nastoupil do práce a s dojetím jsem mu - strašně proleženému - prokázal poslední lékařskou službu.

Součástí fakultní nemocnice byla plicní klinika, ale nebylo vzácností narazit při pitvě na tuberkulózu i u neúplně vyšetřených zemřelých z jiných oddělení. Promořenost obyvatelstva byla po válce značně vysoká. Z plicní kliniky nám ovšem často dodávali "koncentráčnické" kaverny, které zaujímaly skoro celé horní plicní laloky obklopené na prst silnou, tuhou kalózní pleuritidou. Nebyla vzácná ani kaseosní pneumonie a jiné hrůzy, které naší paní doktorku velmi zajímaly, protože v jejím mateřském Hlavově ústavu neměli přidělené žádné plicní oddělení.

Hepatitidu jsem snadno překonal a neměl jsem žádné potíže ani na dosti namáhavé pěší túře po Beskydech během dovolené. Šťastně jsem složil patofysiologii i farmakologii a chystal se na první velký klinický obor -internu. S počátkem podzimu však jsem začal ošklivě kašlat a jindy účinný čaj s medem nepomáhal. Na interně mě ujišťovali, že v takovém počasí kašle kdekdo, ale pak se na mne přece jen někdo mrknul pod rentgenem a doporučil vyšetření sputa. Na bakteriologii měli moc práce, ať přijdu až po svátcích. Tak se stalo, že jsem právě na Dušičky spatřil v mikroskopu tenounké červené tyčinky - typické BK, které vyrostly uvnitř mé plíce. Navzdory tomuto ponurému datu jsem dodnes přežil, i když s četnými šrámy.

Jak jste se s touto tuberkulózou vypořádával? Jakým způsobem se tehdy vůbec léčila?

Pochopitelně mě hned uložili na plicní kliniku. Tam mi založili pneumothorax a protože . streptomycin byl vzácností, rezervovanou tak pro miliárky,  naordinovali mi koňské dávky - denně 45 potahovaných tablet PASu, jediného tehdy dostupného antituberkulotika! Zakrátko tyto úhledné tablety procházely mým zažívacím traktem skoro nezměněné a opouštěly ho se zrychlením téměř raketovým. Přesto jsem se rychle lepšil a povzbuzován ošetřujícími jeptiškami přibýval jsem na váze asi kilo týdně. V JZD by ze mne měli radost, ale když jsem pozoroval, že už mám na břiše striae jako rodička, ukáznil jsem se v přísunu živin. Mým společníkem na pokoji byl jednak mladší kolega z fakulty, jednak "antoušek" - jak jsme nevděčně nazývali učebnici  vnitřního lékařství profesora Netouška. Vizita se často u nás zdržela déle, než bylo řádovým sestrám milé, protože jsme obvykle využívali naší paní doktorku ke konzultacím o problémech tohoto oboru. Sotva mne na jaře pustili domů, složil jsem rychle za sebou jak internu, tak pediatrii a neurologii.

Po prázdninách jsem v naší garsonce osaměl. Bráška dostudoval a odstěhoval se učit na venkově v pohraničí.  Po sedmileté "vážné" známosti mě opustila moje milá, se kterou jsem chtěl zde založit rodinné hnízdo. Naše paní doktorka opustila plzeňský ústav i fakultu a vrátila se do Prahy od září 1951 jako primářka oddělení patologie v Thomayerově nemocnici, která právě vznikala ze sociálních Masarykových domovů v Praze Krči. Před svým odchodem mi nabídla, abych u ní po promoci nastoupil jako sekundář. Prý to bude klidnější pracoviště než plzeňský ústav, kde právě začínala velká přestavba celé budovy za nepřetržitého provozu. Dodělal jsem zbývající zkoušky, ale najednou jsem měl Plzně plné zuby a zatoužil jsem vrátit se do Prahy, kterou jsem v pětačtyřicátém tak zbaběle opustil.

Jak to tedy proběhlo s Vaší promocí a kde jste nakonec nastoupil?

Promoval jsem koncem října a od ledna 1952 jsem nastoupil v Krči. Záhy jsem zjistil, že jsem si vůbec nepolepšil. Celé oddělení bylo součástí ústavní kaple původně zařízené pro bohoslužby různých vyznání a vybavené proto čtyřmi místnostmi zakristií. Dvě z nich jsme získali jako pracovny. Pitevna se dvěma stoly z umělého kamene byla přímo pod oltářem. Největším překvapením pro mne bylo, že paní primářka přijala jako vedlejší úkol pitvy všech novorozenců a kojenců zemřelých v celém pražském, resp. středočeském kraji. Šlo o 600-700 dětí, které se svážely speciální dodávko-sanitkou z nemocnic i z domácností. Byl na to přidělen jeden lékař, jeden sanitář, jeden řidič, jedna laborantka a "půl" sekretářky. Nemocnice, sociální oddělení a začínající výzkumné ústavy ministerstva zdravotnictví  vyprodukovaly do roka dalších skoro tisíc zemřelých, takže celkovým počtem pitev jsme se vyrovnaly oběma fakultním ústavům, kde ovšem bylo aspoň dvakrát tolik vyškoleného personálu. Ředitelství nemocnice mi nedalo ubytování, takže jsem nakonec nocoval na nemocniční posteli v jedné ze zákristií vedle rolety po bývalém výtahu do márnice. Teprve asi za půl roku se nade mnou ustrnula paní primářka z oddělení hepatitid a mohl jsem se přestěhovat do jejich nepoužívaného inspekčního pokoje.

V pitevně jsme byli celé dny, spoustu času zabrala nutná administrativa, protokoly a diagnózy, které nám paní primářka zpravidla druhý den vracela s četnými poznámkami a vykřičníky vyjadřujícími její zoufalství nad naší nechápavostí.  Sekretářky psaly maximálně dvěma prsty, takže po čase nám občas chodil vypomáhat sám pan farář Plotěný, když skončil pobožnost pro zbývající babičky ze sociálních ústavů. Byl jsem v péči kolegů z plicního oddělení, kam jsem chodil dvakrát týdně na "vzduch zdarma". Každé úterý odpoledne jsme jezdili "k Šiklovům" na asistentské schůzky, kde se probírali jejich případy a promítaly se histologické preparáty - často s nemilosrdným komentářem pana profesora. Občas jsme také přinesli něco ukázat. Jiné semináře - a to s místními i krajskými pediatry nebo s porodníky se konaly v Krči. Probírala se tam všechna úmrtí dětí a bývaly zpravidla spojeny s živou a někdy až bojovnou diskusí.

A jaké byly začátky patologie na nově založené pediatrické fakultě?

Když se v roce 1953 založila pediatrická fakulta, celkem se nás to moc nedotklo. Ale o rok později  se naše paní primářka habilitovala a převzala vedení nového fakultního ústavu umístěného prozatím v Hlavově ústavu. V Hlavově ústavu jí byly přiděleny nějaké místnosti, především pitevní trakt a infekční pitevny, ale prostoru bylo málo. Celé krajské oddělení se stěhovalo s ní a do Krče přišel nový primář dr. Rudolf Mašek, až dotud  Šiklův asistent. Měl jsem možnost žádat o asistentské místo u své paní docentky Benešové, ale již jsem věděl, že její pýchou je udělat co nejvíce práce s co nejmenším počtem lidí. Nechtěl jsem se utopit v jednotvárné rutině. Také jsem viděl, že se z patologie sotva dostanu na některý klinický obor, který by mi vyhovoval. Zašel jsem tedy za profesorem Šiklem s prosbou, zda si mohu podat žádost na volné místo po dr. Maškovi. Profesor  souhlasil a napsal mi velmi hezké doporučení.  Těšil jsem se na práci v ústavu, který jsem obdivoval. Naneštěstí již na podzim profesora Šikla postihla mozková příhoda a ochrnul na půl těla. Ležel pak řadu týdnů na neurologické klinice, ale později ho přestěhovali do jeho pracovny v Hlavově ústavu. Převážně se tam o něho starali  pracovníci jeho ústavu i dětské patologie. Šli jsme ho s primářem Maškem také navštívit. Byl to smutný pohled, ležel bezvládně, ale když nás zpozoroval, nevšiml si primáře, jen se s námahou otočil ke mně se slovy: "Doporučuji Vám Alenku Kselíkovou - je to moc hodné děvče - moc se o mne stará!"  Nepotřeboval jsem toto doporučení, ale přesto naše svatební kytice o několik měsíců později skončila u jeho urny.

Asistentský konkurs byl později nějak zrušen a tak jsem musel zůstat  v Krči, až do roku 1957, kdy jsem konečně získal toužené asistentské místo v Hlavově ústavu, který úspěšně vedl docent Bednář.  Téměř současně tam přešla z dětské patologie i moje manželka. Práce ve velkém kolektivu 1. patologie byla mnohem zajímavější než v Krči. Hned první rok jsem měl vynikající skupinu studentů, se kterými jsem si dobře rozuměl. Navázal jsem spolupráci s nefrology  2. interní kliniky a uplatnil jsem tak svoje zkušenosti z Krče, kde bylo velké oddělení vynikajícího profesora Broda. Můj nový šéf měl velký zájem o rozšíření spektra metod použitelných v patologii a podporoval zavedení histochemie, pro kterou později získal docenta Lojdu, a zejména elektronové mikroskopie, která tehdy otevírala nové obzory v odborné literatuře.

Kromě toho připravoval do tisku vydání velké učebnice patologie na podkladě nedokončených Šiklových skript. Byl to gigantický úkol, zapojil do autorského kolektivu většinu předních českých i slovenských patologů. Redakcí obrazové dokumentace pověřil asistenta Lišku a mne.  Dostal jsem na starost mikrofotografie, které jsem měl jednak vybrat z archivu, který čítal několik tisíc negativů velmi rozdílné kvality, jednak zhotovit nové. Každý, kdo někdy zkusil fotografovat mikroskopem, ví, že o úspěchu rozhodují hlavně dvě okolnosti: technicky bezvadný preparát, kde jsou požadované změny přehledně zachyceny, jednak dobré mikrofotografické zařízení.  K tomu, aby se našlo vhodné pole na fotografii, musí se předem vědět, co se má hledat. Aby se to vědělo, musí se to předem nastudovat. Aby bylo kde hledat, musí se prohlédnout kartotéky a sbírky, nejednou stovky preparátů. Mikrofotografické zařízení v Hlavově ústavu představovala starodávná optická lavice, asi tři metry dlouhá, která měla na jednom konci lampu se speciální žárovkou, kde se žhavil platinový pásek, aby byl zaručen homogenní zdroj světla. Uprostřed byl vodorovně upevněný speciální mikroskop, kam se objektivy (vesměs Zeissovy apochromáty) zasouvaly sáňkovými držáky. Mezi lampu a mikroskop se zařazovaly různé kolektory a kondenzory. Vše se muselo neustále pečlivě centrovat a kontrolovat podle krasopisně napsaných schemat, které visely na stěně ještě z doby profesora Šikla. Zaostřovalo se v hlubokém předklonu s hlavou otočenou doprava a s upaženou pravou paží. Obrovská matnice, která zakončovala dlouhý měch nasazený na mikroskop, se vyměňovala za velkou dřevěnou kasetu, kam se vkládaly ploché filmy rozměrů 9x12 cm. Po každém snímku bylo nutné znovu nabíjet. Právě když jsem nastoupil do ústavu, přinesl fakultní mechanik pan Šíp exposimetr, který vymysleli s panem docentem: šlo o jakousi baterii propojených selenových článků, která se přikládala na matnici a vznikající proud s měřil galvanometrem. Dostal jsem za úkol ji vyzkoušet - osvědčila se. Podobné menší zařízení mi dali i na fotografování barevných diapositivů na kinofilm, pro které jsem vyfasoval nový Zeissův Lumipan. Tehdy se objevily na trhu nové kinofilmové projektory, které zvládly i velkou posluchárnu, takže pan docent rozhodl vyměnit celou výukovou sbírku velkých, většinou černobílých diapositivů 9x9 cm za nové malé a barevné. Dal mi k tomu sylaby přednášek s vyznačenými prázdnými kolečky, kam mají přijít nové obrázky. Stálo mě to spoustu času a energie, ale hodně jsem se při tom naučil.

Dostali jsme se až k Vaší práci na Ústavu vedeném tehdy docentem Bednářem. Většina čtenářů si Vás ale pamatuje jako šéfa našeho Ústavu patologické anatomie. Ten jste převzal po prof. Benešové. Kdy to bylo?

To místo mi bylo nabídnuto v roce 1972, o rok později jsem na dětskou fakultu skutečně přešel. Již tehdy jsem se setkal s nadějným nulťákem Romanem Kodetem, kterému jsem o hodně později, v roce 1992, vedení Ústavu předal. V následujícím roce, v roce 1993, jsem odešel do penze, ale protože moji vrstevníci královna Alžběta i Fidel Castro jedou stále na plný úvazek, tak proč bych nemohl také pracovat na úvaze: "nula, něco" - když mě to stále ještě baví.

Pane profesore, velmi Vám děkuji za toto dnešní povídání. Dozvěděli jsme se toho opravdu hodně, přesto by tento rozhovor mohl mít klidně pět částí a ne jen dvě. Hlavně líčení Vašich zážitků na pediatrické fakultě by se jistě setkalo s velkým ohlasem. Proto je tento "konec" možná jen krátkým přerušením před dalším pokračováním někdy v budoucnu. Děkuji.

Tento rozhovor není jedinou možností, jak se dozvědět něco o panu profesorovi a o dlouhém období naší patologie, jehož byl nedílnou součástí. Při příležitosti 50. výročí naší fakulty vyjde sborník, do něhož pan profesor rovněž přispěl.

Otázky kladl a text zpracoval Tomáš Tvaroh

TopPage

 

Ročník č. 12 - Říjen - listopad 2003

Pohledy ze zahraničí

Stručný pohled na zdravotnictví v USA

zkušenost ze stáže v Houstonu

MUDr. Filip Pazdírek
Chirurgická klinika FN Motol a 2. LF UK


Díky profesorovi Klímovi a programu Texas Medical Exchange jsem se zúčastnil po dobu tří měsíců odborné stáže na chirurgickém oddělení St. Lukes Episcopal Hospital v Houstonu. V následujících řádcích jsou mé poznatky z této cesty, nejen o fungování chirurgického oddělení, ale i fungování zdravotnictví v USA všeobecně.

Nejdříve něco krátce o systému zdravotnictví. Podle způsobu financování se nemocnice v USA dělí na soukromé nonprofitní, jejichž majitelem je některá organizace, například církev, která všechen zisk investuje zpět do nemocnice, a na soukromé profitní, jež jsou obdobou našich akciových společností; o zisk se dělí vlastníci. V neposlední řadě jsou nemocnice ve vlastnictví města či okrsku, tzv. public hospital, financované z daní. V USA funguje systém zdravotního pojištění a připojištění, zaměstnavatel současně při uzavírání smlouvy nabízí i zdravotní pojištění, na které přispívá, včetně programu zahrnující i rodinu zaměstnance. Služby za sjednané pojištění se mohou velmi lišit dle typu pojištění, volností výběru zdravotního zařízení, výší úhrad i včasností provedení plánovaných zákroků. Z nemocnice přichází dva účty, jeden za služby lékařské, druhý za služby hotelové. Pro pacienty nad 65 let a pro invalidní je tu program tzv. medicare, který je hrazen z federálních prostředků. O nepojištěné pacienty přebírají péči public hospital. Pokud je na emergency soukromé nemocnice přivezen nepojištěný pacient, musí být stabilizován po stránce vitálních funkcí, a poté je většinou převezen do nejbližší public hospital. V případě, že tam není pro něj místo, přebírá za něj všechnu péči soukromá nemocnice a náklady na jeho léčbu jdou z jejího rozpočtu. Nemocenská ze zákona není, její délka závisí na zaměstnavateli. Je možné se pojistit proti ztrátě z ušlého zisku.

Vzdělání je odlišné od našeho. Po absolvování střední školy studenti pokračují dva roky na tzv. college s humanitním či jiných zaměřením. Teprve poté je možné se hlásit na lékařskou fakultu, nazývanou medical school, která je čtyřletá. Každá fakulta má smlouvu o výuce svých studentů s určitými nemocnicemi, výuka tak probíhá jak v public hospital, tak i v soukromých nemocnicích. Absolventi po dokončení získávají titul MD a čeká je rezidentura, dle výběru oboru, ve všeobecné chirurgii pětiletá, zakončená zkouškou. Počet rezidentur na každém pracovišti je regulován každým rokem počtem pacientů a počtem výkonů. Rezident pracuje pod dozorem staršího lékaře, v soukromém zařízení lékaři musí část svých pacientů přenechat rezidentům. V chirurgii je přesně stanoveno kolik a jakých výkonů musí rezident za dané období provést. Rezidentura je rozdělena na několik tzv. rotation, které mladý lékař absolvuje v různých zařízeních. Po ukončení rezidentury může lékař samostatně provádět praxi v daném oboru, pokud se ale rozhodne pro obor nadstavbový, například kardiochirurgii, pokračuje ještě tři roky jako fellow, teprve poté se stává samostatným kardiochirurgem.

Texas Medical Centre je tvořeno 42 nezávislými institucemi, v devadesáti procentech nonprofitními. Je zde například světově proslulý MD Anderson Cancer Centre či Texas Heart Institute. Veřejnou nemocnicí je BenTaub Hospital fungující také jako traumatologické centrum. Já jsem měl možnost pracovat na chirurgickém oddělení St. Lukes Episcopal Hospital, což je soukromé nonprofitní zařízení velikostí srovnatelné s pražským Motolem. Nemocnice je tvořena emergency, rentgenologickým oddělením, patologií, jednotnou lůžkovou částí, intenzivní péčí, centrálními operačními sály a dalším nezbytným komplementem. V nemocnici funguje informační systém poskytující údaje o každém pacientu od teploty, tlaku, bilance tekutin, medikace až po výsledky laboratorních vyšetření. Je zde též přístup k výsledkům zobrazovacích vyšetření a jejich libovolnému prohlížení. Data jsou přístupná po zadání síťového hesla, u každého pokoje je počítačová pracovní stanice. Pracují zde soukromí lékaři, kteří mají smlouvu s nemocnicí, tvz. privilegium, o vykonávání určité lékařské specializace. Přijímají a pečují pouze o své pacienty, za které jsou také plně odpovědni. O akutní pacienty, nemající předem svého lékaře, se dělí podle toho, kdo z nich má ten den pohotovost. O ambulantní pacienty pečují lékaři v tzv. offices, což jsou jejich soukromé praxe lokalizované v blízkosti nemocnice a které mají potřebný komplement. Šéf chirurgie kromě péče o své pacienty plní organizační věci spojené s chodem nemocnice a oddělení, je to funkce spíše čestná, přidělená obvykle nejstaršímu lékaři.

U elektivních výkonů jsou pacienti přijímáni přímo na oddělení, ráno v den operace, u akutních vždy přes emergency, kde jsou žádána potřebná konzilia. Je snahou přijímat chirurgické pacienty například na patnácté patro, ale pokud je tam obsazeno, jsou umístěni na libovolné volné místo. Podle počtu výkonů je přidělen jednotlivým operačním oborům určitý počet operačních sálů, ale pokud bylo třeba, operovalo se v kterémkoli volném sále.

V diagnostice se dává přednost moderním zobrazovacím metodám - CT, MRI, MRCP, které jsou nadměrně užívány na úkor klinického vyšetření a jednodušších postupů.

Příprava těsně před výkonem je odlišná, holení je provedeno až na operačním sále a to na suchu elektrickým strojkem, desinfekce operačního pole mokrým mytím betadinovým mýdlem. V prevenci TEN se nepoužívá standardně miniheparinizace, ta pouze u rizikových pacientů. Místo se využívají vzduchové punčochy nahrazující svalovou žilní pumpu. Při operacích se častěji používají retraktory, klipování cév namísto ligace. Při uzavření laparotomie je sešita fascie a kůže, podkoží je ponecháno bez sutury. Z drenážních technik je používán podtlakový silikonový drain a je tendence drénovat co nejméně. Jsou hojně využívány laparoskopické operační výkony včetně komplikovaných výkonů typu hemikolektomie a adrenalektomie, je k dispozici robotický systém da Vinci. Z prováděných operačních technik není zásadních rozdílů. U operace štítné žlázy je preference totálních výkonů, u operací pro tumory prsu je dodržován léčebný algoritmus s lumpektomií ložiska a odstraněním sentinelové uzliny, u mladších pacientek při nutnosti radikální modifikované mastektomie je provedena v jedné době TRAM plastika. U operací kýly se provádí pouze plastiky s využitím implantátu. Kolorektální chirurgie je bez podstatnějších rozdílů, anastomózy šijí jako my jednovrstevně monofilamentním vláknem. Laparoskopické hemikolektomie jsou povoleny zatím jen u benigních diagnóz. V chirurgii pankreatobiliární je mnohem více resekčních výkonů na játrech, což je dáno vyšším výskytem hepatocelulárního karcinomu zejména u asijské populace. Zřetelná je tendence provádět co nejvíce výkonů v rámci jednodenní chirurgie jako plastiky kýl, laparoskopické cholecystektomie.

V pooperační péči jsou pacienti po výkonu sledováni na PACU - postanestesia care unit, po stabilizaci předáni na standardní oddělení. Na intensivním lůžku zůstávají jen v případě selhávajících funkcí. Analgezie je typu on demand, kdy pacient sám ovlivňuje podání anestetika. Pacienti jsou časně mobilizováni. TPN je podávána do obnovy pasáže, poté následuje rychlý přechod na plnohodnotnou stravu, bez zvláštnějších dietních omezení. V celkové péči o pacienta je mnohem více zainteresována rodina, která pacienta na operaci přiváží, čeká po dobu výkonu a po operaci ho také odváží domů.

Závěrem lze říci, že je snaha o co nejkratší doby hospitalizace, pokud to výkon umožňuje i formou jednodenní chirurgie. Přednost mají miniinvazivní laparoskopické techniky. Mnohem flexibilnější než u nás je využití lůžkové kapacity nemocnice a centralizovaných operačních sálů. V nemocnici je plně fungující informační systém, velmi urychlující a usnadňující práci. Ve srovnání s americkým způsobem práce není velkého rozdílu po stránce odborné, ale značného po stránce organizační, kde máme co dohánět. Jsem opravdu rád, že mě bylo umožněno se této stáže zúčastnit a chtěl bych ještě jednou poděkovat jak vedení kliniky, tak profesorovi Klímovi, bez jehož úsilí by tento program nevznikl.

TopPage

  

Ročník č. 12 - Říjen - listopad 2003
Publikační činnost

Abstrakta


Primary Sjogren syndrome in the paediatric age: a multicentre survey.

Cimaz,-R; Casadei,-A; Rose,-C; Bartunkova,-J; Sediva,-A; Falcini,-F; Picco,-P; Taglietti,-M; Zulian,-F; Ten-Cate,-R; Sztajnbok,-F-R; Voulgari,-P-V; Drosos,-A-A
Eur-J-Pediatr. 2003 Oct; 162(10): 661-5.

MA: Primary Sjogren syndrome (SS) is very rare in childhood. We collected a series of primary paediatric SS cases from different centres. A data collection form was prepared and sent to rheumatologists who were willing to participate. Data on 40 cases of primary SS with onset before the 16th birthday were collected. Almost all patients (35/40) were females, age at onset varied from 9.3 to 12.4 years (mean 10.7 years). Signs and symptoms at disease onset were mainly recurrent parotid swelling followed by sicca symptoms. Abnormal laboratory tests were found in the majority of cases. Regarding treatment, 22 patients were treated at some time with oral corticosteroids, seven with non-steroidal anti-inflammatory drugs, and five with hydroxychloroquine; two patients needed cyclosporine and one cyclophosphamide. Follow-up varied from 0 to 7.5 years from onset, without major complications in the majority of patients. CONCLUSION: recurrent parotid swelling is a common feature of primary Sjogren syndrome in childhood and often occurs as a presenting feature. Sicca symptoms may be rarer.

Development of common variable immunodeficiency in a patient with Evans syndrome treated by autologous stem cell transplantation.

Stary,-J; Sedlacek,-P; Vodvarkova,-S; Gasova,-Z; Bartunkova,-J
Pediatr-Allergy-Immunol. 2003 Aug; 14(4): 334-7.

MA: We describe a case report of a patient who developed common variable immunodeficiency (CVID) after autologous haematopoietic stem cell transplantation (SCT) for recurrent Evans syndrome. The disease manifested as attacks of haemolytic anaemia, thrombocytopenia and neutropenia from the age of 12 years. Presence of autoantibodies to blood elements was confirmed together with C4 deficiency. The patient also suffered from dermatitis herpetiformis Duhring without signs of coeliac disease. Autologous T cell-depleted peripheral blood stem cell (PBSC) transplant following conditioning regimen was performed at the age of 20 years. Immunological reconstitution was incomplete and 2 years after SCT he fulfilled laboratory criteria for common variable immunodeficiency (CVID). The patient was found to be a carrier of a risk haplotype for development of CVID DRB1*03/DQB1*0201. We conclude that T cell-depleted SCT here performed for autoimmune manifestations can hasten development of CVID in genetically predisposed patients.

TCR delta gene is frequently rearranged in adult B lymphocytes.

Krejci,-O; Prouzova,-Z; Horvath,-O; Trka,-J; Hrusak,-O
J-Immunol. 2003 Jul 15; 171(2): 524-7.

MA: TCR gene rearrangement generates diversity of T lymphocytes by V(D)J recombination. Ig genes are rearranged in B cells using the same enzyme machinery. Physiologically, TCR gene is postulated to rearrange exclusively in T lineage, but malignant B precursor lymphoblasts contain rearranged TCR genes in most patients. Several mechanisms by which malignant cells break the regulation of V(D)J recombination have been proposed. In this study we show that incomplete TCR delta rearrangements V2-D3 and D2-D3 occur each in up to 16% alleles in B lymphocytes of all healthy donors studied, but complete VDJ rearrangement was negative at the sensitivity limit of 1%. Data are based on real-time quantitative PCR validated by PAGE and sequencing of the cloned products. Therefore, TCR genes rearrange not exclusively in T lineage. This study opens up further questions regarding the exact extent of the "cross-lineage" TCR or Ig rearrangements in normal lymphocytes, specific subsets in which the cross-lineage rearrangements occur, and the physiological importance of these rearrangements.

Mutations in exon 2 of GATA1 are early events in megakaryocytic malignancies associated with trisomy 21.

Rainis,-L; Bercovich,-D; Strehl,-S; Teigler-Schlegel,-A; Stark,-B; Trka,-J; Amariglio,-N; Biondi,-A; Muler,-I; Rechavi,-G; Kempski,-H; Haas,-O-A; Izraeli,-S
Blood. 2003 Aug 1; 102(3): 981-6.

MA: Patients with Down syndrome (DS) frequently develop 2 kinds of clonal megakaryocytosis: a common, congenital, spontaneously resolving, transient myeloproliferative disorder (TMD) and, less commonly, childhood acute megakaryoblastic leukemia (AMKL). Recently, acquired mutations in exon 2 of GATA1, an X-linked gene encoding a transcription factor that promotes megakaryocytic differentiation, were described in 6 DS patients with AMKL. The mutations prevent the synthesis of the full-length GATA1, but allow the synthesis of a shorter GATA1 protein (GATA1s) that lacks the transactivation domain. To test whether mutated GATA1 is involved in the initiation of clonal megakaryoblastic proliferation or in the progression to AMKL, we screened 35 DS patients with either AMKL or TMD and 7 non-DS children with AMKL for mutations in exon 2 of GATA1. Mutations were identified in 16 of 18 DS patients with AMKL, in 16 of 17 DS patients with TMD, and in 2 identical twins with AMKL and acquired trisomy 21. Analysis revealed various types of mutations in GATA1, including deletion/insertions, splice mutations, and nonsense and missense point mutations, all of which prevent the generation of full-length GATA1, but preserve the translation of GATA1s. We also show that the likely mechanism of generation of GATA1 isoforms is alternative splicing of exon 2 rather than, or in addition to, alternative translation initiation, as was proposed before. These findings suggest that acquired intrauterine inactivating mutations in GATA1 and generation of GATA1s cooperate frequently with trisomy 21 in initiating megakaryoblastic proliferation, but are insufficient for progression to AMKL.

TopPage

    Datum poslední aktualizace 08.08.2005, © Marcela.Cipryanova@lfmotol.cuni.cz